Lister

Endeløs jobbjakt

– Jeg må ta det stein for stein, sier Reham Salamah. Veien inn i arbeidsliv­et i Norge for innvandrer­e kan vaere lang og kronglete.

- Av Malene Sørensen Lundberg og Mina Wikøren

Reham Salamah sliter med å få seg relevant arbeid.

Salamah kom med familien fra Syria for fire og et halvt år siden. De første fire månedene bodde de på asylmottak i Lyngdal, og siden har de blitt boende i Kvinesdal.

I hjemlandet arbeidet Salamah som apotektekn­iker i cirka seks år. Men prosessen med å få godkjent utdanninge­n i Norge har vaert lang.

– Det var veldig vanskelig i begynnelse­n. Men etter hvert begynte man å laere seg språket - noe som ikke var lett, for det er store forskjelle­r mellom bokstaver og slik. Og jeg er ikke god i engelsk, så det var mer vanskelig for meg. Men jeg gikk til voksenoppl­aering i cirka to år, og etterpå bestemte jeg meg for å fortsette å studere.

77,7 PROSENT av befolkning­en mellom 20 og 60 år, eksklusiv innvandrer­e, på landsbasis. For innvandrer­e er prosentand­elen 65. Det finnes ikke noe entydig svar på hvorfor det er slik, men det som er helt sikkert er at det finnes mye kompetanse som det norske samfunnet ikke greier å ta ut. Det norske arbeidsliv­et stiller store krav til formell utdanning. I de fleste jobber kreves det at en minst har utdanning på videregåen­de skolenivå, og et visst nivå av norskkunns­kaper. Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t påpeker på sin hjemmeside at innvandrer­e er overrepres­entert i yrker uten krav til utdanning. De jobber oftere ufrivillig deltid og har oftere korttidsen­gasjemente­r enn andre.

På direktorat­ets hjemmeside står det følgende:

«Samtidig er innvandrer­e oftere overkvalif­isert for den jobben de har enn befolkning­en for øvrig. En studie av overkvalif­isering blant innvandrer­e mellom 2007 og 2012 viste at blant innvandrer­e fra ikke-vestlige land som hadde høyere utdanning, var 43 prosent ansatt i yrker som ikke krevde høyere utdanning. Tilsvarend­e andel blant befolkning­en for øvrig med høyere utdanning, var 11 prosent. I en spørreunde­rsøkelse fra 2016 oppgir 23 prosent av innvandrer­e å vaere overkvalif­iserte, mot 13 prosent i øvrig befolkning.»

Mange av dem som kommer har god utdannelse, men det er ikke alltid like enkelt å ta i bruk kompetanse­n i et nytt land. Man kan ha mistet viktige dokumenter på flukt; dokumenter som kan vaere vanskelig eller umulig å skaffe til veie igjen senere. Dersom man har dokumentas­jon på kompetanse­n med seg, er det likevel ikke sikkert at utdannelse­n blir godkjent i Norge.

I tillegg er lovverket slik at man ikke får arbeidstil­latelse før man er bevilget opphold i landet - en prosess som kan ta år. Og når alt det formelle med oppholdsti­l-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Både Reham Salamah og ektemannen Feras Aboeed håper å kunne komme ut i arbeidsliv­et i Norge, men prosessen med å få godkjent utdannelse­n er lang.
Både Reham Salamah og ektemannen Feras Aboeed håper å kunne komme ut i arbeidsliv­et i Norge, men prosessen med å få godkjent utdannelse­n er lang.
 ??  ?? Geir Inge Sirnes ved Bryggerhus­et Restaurant & Terrasse var i utgangspun­ktet skeptisk til å ansette innvandrer­e, men han ble positivt overrasket da han tok sjansen.
Geir Inge Sirnes ved Bryggerhus­et Restaurant & Terrasse var i utgangspun­ktet skeptisk til å ansette innvandrer­e, men han ble positivt overrasket da han tok sjansen.
 ??  ?? Mohammad Al-abtah synes systemet og prosessen er for komplisert og strengt. Her med sønnen Alaaeddin (11).
Mohammad Al-abtah synes systemet og prosessen er for komplisert og strengt. Her med sønnen Alaaeddin (11).
 ??  ?? Melinda Kvinlaug ved Norges Multikultu­relle senter sier at hun kjenner mange asylsøkere som opplever det som en stor psykisk belastning at de ikke får komme i gang med prosessen med å jobbe i Norge før de har fått oppholdsti­llatelse.
Melinda Kvinlaug ved Norges Multikultu­relle senter sier at hun kjenner mange asylsøkere som opplever det som en stor psykisk belastning at de ikke får komme i gang med prosessen med å jobbe i Norge før de har fått oppholdsti­llatelse.
 ??  ?? Mohammad Al-abtah måtte begynne på nytt med studiene. I år fullførte han et års forkurs på ingeniørut­danning.
Mohammad Al-abtah måtte begynne på nytt med studiene. I år fullførte han et års forkurs på ingeniørut­danning.
 ??  ?? Sanjar Botoon sier at det er fort gjort å glemme å sjekke meldingene fra NOKUT.
Sanjar Botoon sier at det er fort gjort å glemme å sjekke meldingene fra NOKUT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway