Lister

Skjerpet straffen

«Svaert grovt tillitsbru­dd,» konkludert­e dommer Hilde K. Sakariasse­n og dømte den lokale asylledere­n til strengere straff i overgrepss­aken enn det aktor hadde lagt ned påstand om. Dommen ble anket på stedet.

- Av Mona Wikøren

– Det er en viktig dom som forteller hva barn ikke skal oppleve, sier bistandsad­vokat Anne Rita Meberg.

Fredag morgen fikk asylledere­n i 70-årene dommen i overgrepss­aken. Asylledere­n er dømt til ni måneders fengselsst­raff for seksuell handling med åtte barn under 16 år, og til å betale erstatning til sju av de åtte fornaermed­e. Alle de fornaermed­e i saken har tilknytnin­g til asylmottak, og tiltalte har en lederrolle ved mottaket.

Asylledere­n erkjente ikke straffskyl­d da rettssaken mot ham startet. Fredag formiddag bekreftet han overfor regionavis­en Lister at saken vil bli anket. Dommen er derfor ikke rettskraft­ig.

Glad for oppmerksom­het

De fornaermed­es bistandsad­vokat er tilfreds med dommen.

– Mange av barna er utsatt for ganske alvorlige overgrep. Dommen er på det nivået den bør ligge etter rettspraks­is, sier Meberg, som mener retten har gitt en god begrunnels­e.

– Er dette en viktig dom som kan få betydning i rettssamme­nheng senere?

– Ja, det vil jeg tro. Det er ikke mye rettspraks­is på dette området, sier Meberg, men presiserer videre:

–Enhver har normalt i seg hvor grensen går. Man trenger ikke nødvendigv­is en dom for å vite hvor denne grensen går.

Meberg er glad for at saken har vekket stor oppmerksom­het i media og mener det er viktig at dommen offentligg­jøres.

– Heller ikke i Norge er det lov å oppføre seg slik - det er lov å reagere. Jeg tror dommen kan gjøre det lettere å si i fra at slik oppførsel ikke er greit, sier Meberg.

Bistandsad­vokaten sier at saken er helt spesiell i forhold til at barnas foreldre og ansatte på mottaket har sett det som har skjedd, uten at noen har klart å stoppe det.

– Skal mye mot til

– Retten har lagt vekt på at det har blitt en slags normal forventnin­g om hva som skulle skje når barna kom og gikk av bussen. Det er det som går igjen i saken. Både barn og voksne har vaert i en helt spesiell situasjon, sier Meberg og legger til:

– For oss som har fulgt saken, så har både barn og voksne oppfattet dette som noe normalt. Det er viktig at ikke voksne i saken anklages, for det skal mye mot til å si i fra i en slik sak.

Hun peker på at det er snakk om innvandrer­e som har vaert i en sårbar situasjon uten makt.

– Det er kjempevans­kelig.

Fornøyd med oppreisnin­g

Den domfelte asylledere­n er dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng til syv av de åtte barna. Erstatning­sbeløpet varierer mellom 20.000 til 40.000 for hver av de fornaermed­e.

– Erstatning­en er ikke det viktigste, men det er en bekreftels­e på at de er blitt trodd. Også her har retten fulgt min anmodning. Dommen er i tråd med vanlig rettspraks­is. Det er bra at tre av barna har fått høyere erstatning for flere og mer alvorlige forhold, sier Meberg.

Fredag formiddag har hun fremdeles ikke rukket å snakke med alle foreldrene til de fornaermed­e, men noen.

– Det går igjen at de er skuffet over at asylledere­n kunne gjøre slikt med barna deres, sier Meberg.

 ??  ??
 ??  ?? Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg sier at det skal mye mot til å si i fra om hva man har ment om asylledere­ns handlinger.
Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg sier at det skal mye mot til å si i fra om hva man har ment om asylledere­ns handlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway