Lister

Salg til rett tid

-

DVemodig at den norske og trolig snart den svenske staten er ute av SAS? Noen vil nok føle det slik.

en norske staten har solgt sine eierandele­r i SAS, og et stykke norsk luftfartsh­istorie er dermed blitt nettopp det. Men det er vanskelig å se at det aksjesalge­t naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) har gjennomfør­t, skulle vaere så omstridt som det høres ut til. Aps Terje Aasland mener regjeringe­n skulle ha lagt klare føringer for salget, slik at aksjene ble overtatt av aktører som med et langsiktig perspektiv var opptatt å utvikle SAS. Hvilket i praksis kan bety et annet flyselskap. Problemet er bare at ingen slik aktør har meldt seg siden Aaslands partifelle og Isaksens forgjenger, Trond Giske bad om – og fikk – Stortinget­s fullmakt til statlig nedsalg i 2011.

SANNSYNLIG­VIS ville salg til et annet selskap også ha gitt høyere pris på aksjene enn den Isaksen oppnådde. Men når ingen andre flyselskap­er meldte seg i løpet av disse årene, smuldrer argumentas­jonen om å «avvente» bort. Da heller ta siste etappen i det nedsalget det har vaert tverrpolit­isk enighet om, når prisen kunne anses som den best oppnåelige. Analysene tilsa at tiden var inne.

MED SITT vedvarende salgsvarse­l kan vel ikke staten akkurat sies å ha fylt Aps nye krav til langsiktig eierskap. Da Giske og den rødgrønne regjeringe­n fikk sin fullmakt, erklaerte han at det ville sitte «veldig langt inne» for staten å skyte inn mer penger i SAS. Et par år tidligere hadde staten, i egenskap av eier, måttet foreta en slik bevilgning – 1,3 milliarder skattekron­er som ellers kunne ha gått til skoler og sykehjem, som det gjerne sies i andre sammenheng­er.

FOR ØVRIG vil publikum neppe merke noe til salget. Den statlige støtten til visse deler av det norske flyrutenet­tet har jo ikke noe med den statlige eierandele­n å gjøre. At denne eierandele­n var kommet ned i under 10 prosent, burde i seg selv tilsi et redusert støynivå rundt salget. Likevel, vemodig at den norske og trolig snart den svenske staten er ute av SAS? Noen vil nok føle det slik. Det er tid for å hente frem svart/hvittbilde­t av propellfly­et med de skandinavi­ske flaggene inn over Manhattan og annen nostalgi fra 70 års tidvis ganske turbulent historie. Men turbulense­n i bransjen øker, uansett hva staten måtte ha lagt av føringer på sitt nedsalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway