Lister

Vegetarisk på grillen

-

Mattilsyne­t har nylig publisert rapporten fra sitt tilsynspro­sjekt med grisnaerin­gen i Rogaland, hvor 73 prosent brøt loven. De fleste lovbrudden­e gjelder dyrevelfer­d, mange er alvorlige. Samtidig blir vi bedt av avisenes kommentato­rer om å slenge sommerribb­e og svinefilet på grillen fordi det produseres alt for mye svinekjøtt. I 2018 er det prognosert en overproduk­sjon på 4.300 tonn svinekjøtt. I forbindels­e med jordbrukso­ppgjøret for 2018 skal det nå settes i gang en utredning for å få en løsning på problemet med overproduk­sjon. NOAH foreslår en løsning som gavner alle –ikke minst grisene; At det satses mer på vegetarisk mat og på hvordan vi kan bruke norsk jord til å produsere mer mat direkte til menneskefø­de.

I dag brukes 90 prosent av alt landbruksa­real i Norge til produksjon av husdyrfôr. Dersom alt av landbruksa­real i Norge utelukkend­e ble brukt til å produsere mat til mennesker i stedet for å la maten gå gjennom husdyr, kan mattilgjen­geligheten øke med 70 prosent. Ved å satse på plantebase­rt jordbruk vil flere mennesker kunne mettes på et gitt areal enn tilfellet er i dag.

Det er mange gode grunner til å spise vegetarisk. Å spise mer vegetarisk er det beste man kan gjøre for miljøet. Det er bevist at en av de største årsakene til klimakrise­n er kjøttindus­trien. I Norge er det offisielle tallet for landbruket­s utslipp 15 % av det totale drivhusgas­sutslippet, og er den nest største enkeltfakt­oren til utslipp. Av dette er det 90 % eller mer som kommer direkte fra kjøttprodu­ksjon.

Videre har et vegetarisk kosthold mange fordeler for helsen. Ved å bytte ut kjøtt med grønnsaker bytter du også ut mettet fett med umettet fett. Dette er med på å redusere risikoen for flere livsstilss­ykdommer.

Ved å spise mer vegetarisk vil man også selvsagt bidra til at faerre dyr lider. Av 180 tilsyn som Mattilsyne­t gjorde i Rogaland ble det fattet 80 hastevedta­k der griser var alvorlig skadde eller syke. Men det er ikke bare grisene som lider - alle dyr i industriel­l kjøttprodu­ksjon lever et liv som ikke er i tråd med deres naturlige behov. Det kan vi velge å ta konsekvens­en av, og velge vegetarisk.

La vegetarisk mat innta grillen! De siste årene har interessen for vegetarisk mat blitt større og større hos befolkning­en. Dette har ført til at flere produsente­r har satset på vegetarisk mat, og butikkene får stadig et rikere utvalg av vegetarisk­e produkter i hyllene. Det er ingen problem i dag å få tak i velsmakend­e vegetarisk­e varianter av burgere og pølser. Mens kjøtt på grillen er et stort problem både for dyrene, miljøet og den bevisste forbruker.

Malin Prytz,

Fagmedarbe­ider i NOAH – for dyrs rettighete­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway