Lister

Innfør forbud!

-

Sommeren er høytid for grilling og kos. Dessverre er det også en høytid for skogbranne­r, bruk og kast og forsøpling.

Engangsgri­llen er et godt, eller skal vi kalle det vondt, eksempel på bruk og kast. Hvert år selges det langt over en million engangsgri­ller i Norge. Fire ganger så mange per person som i Sverige, viste tall for få år siden.

Det er et problem av flere grunner: Forsøpling: Engangsgri­ller kastes og legges igjen overalt i naturen. I fjaera, på strender, og ved rasteplass­er i skogen. Man kan også finne dem blinkende på bunnen av skogtjerne­t.

Miljø: Engangsgri­llen lages av aluminium, som er svaert energikrev­ende å produsere. De resirkuler­es dessuten ikke.

Brann: Ni av ti skogbranne­r skyldes menneskeli­g aktivitet. Engangsgri­llen er en vanlig brannårsak. Bare i mai måtte brannvesen­et rykke ut til flere hundre gress-, lyng- og skogbranne­r. Og det er ikke spesielt betryggend­e å tenke på at budsjettet for de ni brannhelik­optrene ble brukt opp før mai var over.

Heldigvis er det er mange som kan gjøre noe for å endre på dette.

Spar, Joker og Naerbutikk­en stanset salget av slike engangsgri­ller nå i mai. Coop, Meny, Kiwi og Rema 1000 burde følge etter. Vi oppfordrer alle butikkjede­ne til å fjerne engangsgri­ller fra vareutvalg­et – permanent. Sats heller på baerbare flerbruksg­riller.

Regjeringe­n bør innføre et nasjonalt totalforbu­d mot engangsgri­ller. Millioner av kroner staten og kommunene i dag bruker til opprydning og brannslukn­ing, kan bli spart.

Men vi trenger ikke vente på regjeringe­n. Kommunene kan selv ta affaere. De bør forsyne populaere grill- og bålplasser i skogen og på strendene med fellesgril­ler – og gjøre dem påbudt å bruke.

Anja Bakken Riise,

leder i Framtiden i våre hender

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway