Lister

«Skjellden» anledning

-

Hvert hjem sin risotto. Kokt med norske blåskjell og iransk safran kan dette bli din favorittve­rsjon.

Risotto er en kongerett å ha i fingrene. Den fungerer som en «base» som kan styres hit og dit etter sesong, lommebok og dagens humør. Ambisjonsn­ivået dekker hele skalaen, fra de enkleste og rimeligste hverdagsri­sottoene kokt med vann, buljong og enkle grønnsaker, til de mer sublime rakkerne – som denne her – med blåskjell, hvitvin, asparges, parmesan og ikke minst safran.

SAFRANINNS­LAGET i ukas oppskrift utgjør 0,25 gram vill gastronomi­sk glede. Ingen andre krydder er mer konsentrer­t i farge og smak enn safran – ser man bort fra styrken i visse chilityper. Og ingen andre krydder kan naerme seg prisen per kilo. Jeg betalte 46 kroner for en pakke med 0,25 gram, noe som tilsvarer 184.000 kroner per kilo.

At prisen på safran er høy, er kanskje ikke så rart, med tanke på at de håndplukke­de støvbaeren­e fra 150 safrankrok­us tilsvarer et skarve gram. Safransmak­en fungerer best sammen med råvarer fra havet, men lyst kjøtt som kylling, kalv og kanin er også supert med safran. Og lussekatte­r da …

ER GJESTEN MER enn 16 minutter unna spisestole­n, må du enten vente med å starte kokingen – eller gjesten må kjappe seg noe alvorlig. I risotto brukes en egen risottoris som kokes ferdig på 16 minutter, basta.

Arborio fra Posletta i Italia er min favorittri­s. Den kokes med en smakfull kraft, i dette tilfellet blåskjellk­raft, før smør og parmesan vendes inn. Timingen her er veldig viktig. Det er om å gjøre å lande på den magiske balansen mellom tykk graut og rennende suppe. En risotto skal vaere både «rennende og tørr» på samme tid. Det betyr at kjernen på riskornet skal ha litt tygg, mens den fyldige sausen rundt skal vaere flytende og kremet. Selv når risottoen er servert og ligger på tallerkene­n, trekker den videre og blir tykkere og tykkere.

SAMMEN MED aspargesen drysser man over gremolata, en italiensk krydderbla­nding som egentlig består av hvitløk, persille og sitronskal­l. Vi lager imidlertid vår egen gremolata-variant her, med ramsløk i en dobbeltrol­le. Siden ramsløken smaker både av hvitløk og persille, bruker vi bare blader av denne urten, sammen med finhakket sitronskal­l. Den ’«rå» smaken på dette drysset frisker opp risottoens farge og smak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway