Lister

Hvem er du?

-

Hvem er du? Spørsmålet kan besvares veldig enkelt ved å oppgi de vanligste data. Likevel vet vi at det er ganske mye mer som kan legges inn i svaret. Og jo dypere vi går, jo vanskelige­re kan det vaere. For hvem er vi egentlig? Og hvem kjenner oss på dypet? Det gjør vi knapt selv heller. Vi er så mye mer enn vi kan sette navn på, eller forklare.

Det var også det spørsmålet mange stilte seg i møte med Jesus. Hvem er han egentlig? Og det var ikke så rart at spørsmålet svirret i alle miljøer. Den åndelige eliten følte en sterk uro, ja de følte seg truet av Jesus. Noen følte stor usikkerhet. Andre kjente en befrielse og glede når de så hva han gjorde. For her fikk folk synet igjen, mange ble helbredet og de opplevde ulike under med ekstrem fiskefangs­t eller matforsyni­ng til 5.000 bare av en liten nistepakke.

Og ikke minst kom spørsmålet knyttet til alt det han sa, «for han laerte dem med myndighet og ikke som deres skriftlaer­de» Matt 7,29.

Jo, her var det et påtrengend­e spørsmål: Hvem er du Jesus? Og svarene sprikte, men de aller fleste skjønte at han var noe helt utenom det vanlige.

Og så i søndagsens tekst i Matt 7. får vi høre om Peter som på vegne av mange gir det svaret som siden for mange har stått seg: «Du er Messias, den levende Gud sønn».

Og så henger det hele tiden i luften motspørsmå­let som Jesus stiller. «Hvem sier dere at jeg er?».

Det spørsmålet kan vi ha med oss inn i helgen: Hvem er Jesus for meg? Svaret på det spørsmålet er ganske avgjørende for mitt og ditt liv og dypest sett gir det kanskje også svaret på «Hvem er du?» Det er litt å tenke på.

God helg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway