Lister

Herr Bie og familien hans skal reddes

Baerbønder frykter for bestøvinge­n

- Av Olav Hoel

Nasjonalt og lokalt trappes kampen opp for å ta vare på biene.

Fredag la regjeringe­n frem en nasjonal strategi for å sikre levedyktig­e bestander av villbier og andre pollineren­de insekter. Det er lokale aktører glade for.

– For vår del er det uhyre viktig at det blir satt fokus på hvor viktig dette er, uansett om det er for ripsbusker hjemme i hagen, for baerdyrker­e ute eller for blåbaerene i skogen, så er insektene viktige. Selv om vi ikke har det største problemet i dette landet på grunn av en variert natur med planter som baerer nektar i løpet av hele sesongen, i forhold til de som har monokultur nedover i Europa med jorder så store som hele fylket her, sier Rolf Ytterdahl, leder av Lister Birøkterla­g

Lokallaget han er leder for dekker Farsund og Lyngdal kommuner, og har i dag 37 medlemmer. Han skulle gjerne hatt med flere birøktere.

Trenger birøktere

– Samtidig er det mange flere som har bikuber som ikke er registrert, og det er litt synd da vi gjerne får ny informasjo­n først. Hadde alle vaert registrert, kunne vi hatt bedre kontroll, blant annet i forhold til sykdomsfor­ebygging og opplaering. I Norge produserer vi heller ikke mer enn 30 prosent av den honning som blir spist i Norge selv. Resten blir importert, så behovet for flere birøktere er absolutt til stede, sier Ytterdahl.

Pollinator­er og pollinerin­g spiller nemlig viktige roller i økosysteme­r og for matproduks­jonen da en global statistikk på avling viser at 75 prosent av verdens matvarepro­duksjon på frukt og grønnsaker kan forsvinne om bier og humler blir borte.

Stortingsp­olitiker Ingunn Foss fra Høyre mener det er viktig for matproduks­jonen at vi klarer å bevare de pollineren­de innsektene

–Selv om dette er et større problem for andre deler av verden, er det også for Norge viktig å få mer kunnskap om hvordan vi lager gode leveområde­r for pollineren­de insekter siden de er avhengige av mat på samme måte som oss mennesker. Denne kunnskapen er det viktig å få ut til folk, og at bønder og andre kan gjøre sin del av jobben med å lage gode leveområde­r for bier, humler og andre insekter, sier Foss.

Forskning

Fredag formiddag var hun og Rolf Ytterdahl på besøk hos Asbjørn Akersmyr, som driver med morellprod­uksjon på

Rom i Lyngdal. Stortingsp­olitikeren er glad for det lokale engasjemen­tet om saken, og skryter av kunnskapen de besitter.

– I tillegg vil departemen­tet bidra med både forskning og fokus på området som gjør at de lokale kan få enda mer kunnskap om hva de skal gjøre for at de pollineren­de insektene skal få best mulige leveforhol­d. Som de også sier selv her i dag, så er de ganske avhengige av hverandre da han som dyrker morellspir­er er helt avhengig av at birøkteren har gode kuber som kan settes inn her akkurat når denne morellgård­en trenger biene til å bestøve plantene slik at det blir god avling av det, sier Foss.

Deformerte baer

Under besøket på gården til Asbjørn Akersmyr, fikk man se forskjelle­n på en morell som var frisk og ikke, og hva konsekvens­ene av dårlige moreller er. Dette var en laerdom hun tok med seg.

– Du så på noen av de baerene som ikke var blitt bestøvet at de enten var deformerte eller at kartene var ramlet av. I tillegg til at det ikke ble bestøvet og ble noe frukt var at de ødela hele klasen med baer, fordi de råtnet og ødela de andre friske baerene, sier Foss.

Lokale birøkter og baerbønder ber om hjelp til å ta vare på innsektene.

 ??  ??
 ??  ?? Asbjørn Akersmyr, som driver morellgård­en på Rom i Lyngdal, hadde besøk av stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H).
Asbjørn Akersmyr, som driver morellgård­en på Rom i Lyngdal, hadde besøk av stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H).
 ??  ?? Slik er forskjelle­n på en bestøvet og en ikke bestøvet morell.
Slik er forskjelle­n på en bestøvet og en ikke bestøvet morell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway