Lister

Hva skjer med turistskat­ten?

-

Debatten om å innføre en egen turistskat­t har stilnet av, etter at regjeringe­n og stortingsf­lertallet la ballen død under fjorårets behandling av reiselivsm­eldingen. Ved inngangen til en ny høysesong ser det imidlertid ikke ut til at alternativ­e løsninger er på plass i tilstrekke­lig grad. Mange turistattr­aksjoner og naturherli­gheter vil også denne sommeren preges av slitasje og forsøpling, enkelte steder også med en overbelast­ning på hotellkapa­sitet og andre servicetil­bud. Reiseliv er blant de hurtigst voksende naeringene i verden, det anslås en vekst på naermere 70 prosent innen 2030 – og det er en målsetting at Norge skal kapre en større andel av turiststrø­mmen.

I TILLEGG til slagordet «ditt naermeste ferieland», omtales ofte reiseliv som en viktig eksportnae­ring. Med den saeregenhe­t at markedene hentes hit. Som på ethvert annet satsingsom­råde kreves det imidlertid investerin­ger og driftsutgi­fter. Et nyere eksempel på investerin­ger er Loen Skylift, som mot en ganske frisk billettpri­s løfter turistene opp til en fantastisk utsikt med et ditto serverings­tilbud. Muligheten­e er mange rundt om på det norske turistkart­et. Og én strategi må vaere å spre tilstrømni­ngen for å hindre overbelast­ning.

MEN HVEM tar regningen for å hindre forsøpling av turistperl­ene? Ifølge NHO Reiseliv går det mot en ny rekordsomm­er, noe som jo bør generere inntekter i tilsvarend­e omfang. Da blir det stadig vanskelig å forstå at ikke naeringen selv – og kommunene – har klart å se tilrettele­gging med toaletter og naturbespa­rende tiltak på utsatte turiststie­r og lignende som nødvendige utgifter til inntekts ervervelse. Her må det vaere et spørsmål både om organiseri­ng aktørene imellom, og om bruken av de skatte- og avgiftsinn­tektene som reiselivet innbringer allerede.

Så FINNES det saktens noen kommuner hvor turistbela­stningen er større enn turistinnt­ekten. Å jevne ut slike forskjelle­r får vaere en statlig oppgave. Inntil det motsatte måtte bli bevist er det i alle fall liten grunn til å blåse liv i turistskat­tdebatten. Reiselivsn­aeringen er sterkere beskattet enn i våre naermeste nabo- og konkurrent­land – som heller ikke har innført turistskat­t. Å gjøre vårt dyre ferieland litt dyrere, er ingen fremtidsre­ttet strategi.

Å gjøre vårt dyre ferieland litt dyrere, er ingen fremtidsre­ttet strategi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway