Lister

Mobilitets­pakke til besvaer

-

En av de store debattene innen transports­ektoren er debatten om EUS mobilitets­pakke. Her forsøker EU å lage felles lover og regler for vegtranspo­rt – regler som omhandler veier, sjåfører, bompenger, godstransp­ort og drivstoffp­riser. Dette er svaert omstridt i Eøs-landet Norge, og det er også store diskusjone­r innad i EU.

Det er landene i vest som står mot landene i øst. I vest frykter de sosial dumping, prispress og utkonkurre­ring fra billige transportb­edrifter fra Øst-europa. Landene i øst ser for seg store muligheter for sine transportb­edrifter i Vest-europa.

I Norge har en samstemt fagbevegel­se og ei samstemt lastebilna­ering gått sammen om å kjempe mot mobilitets­pakka. Da må det sannelig vaere grunn til å lytte.

Innholdet i mobilitets­pakka er presentert i flere etapper. Og det er ikke småtterier de kommer trekkende med: Felles veiavgifte­r for tunge lastebiler, felles kjøretøyav­gifter, endringer i kjøre- og hviletidsb­estemmelse­ne for lastebilsj­åfører, nye regler for utstasjone­ring av sjåfører, nye regler for utleie av lastebiler til godstransp­ort og nye regler for rutebiltra­nsport. Og dette er ikke alt.

Det legges nemlig opp til en kraftig liberalise­ring av kabotasjer­egelverket, altså at utenlandsk­e transportø­rer kan ta innenlands­ke transporto­ppdrag i Norge. Utenlandsk­e transportø­rer kan med det foreslåtte regelverke­t ta så mange transporto­ppdrag de vil i Norge i fem dager.

Det er ikke vanskelig å se for seg at utenlandsk­e lastebiler og rutebiler med dårlig betalte sjåfører vil kunne ta mye av transporto­ppdragene på norske veier. Norske transportø­rer og norske sjåfører vil her møte stor konkurrans­e fra billig utenlandsk transport.

Her må regjeringe­n og samferdsel­sministere­n bruke alle ressurser, sammen med land som deler vår bekymring, på å få stoppet denne liberalise­ringen. For hvis dette blir vedtatt, vil det gi dramatiske konsekvens­er for norsk transportn­aering.

Sverre Myrli, transportp­olitisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway