Lister

Vant for femte gang

To rogalendin­ger til topps i Okserittet

- Av Hedda Ovidia Stølen

Rundt 180 syklister deltok, og da de 55 kilometern­e var unnagjort stod to rogalendin­ger igjen som vinnere. Andreas Penne Nygård (35) fra Rennesøy Sykleklubb vant herreklass­en. Irene Kristine Eikemo fra Forus og Gausel IL var raskest av kvinnene.

Det er femte gang Nygård går til topps i Okserittet. Han vant i 2013, 2014, 2015 og 2016. I fjor ble han nummer tre. Eikemo har også vunnet rittet tidligere, for to mår siden. I fjor stilte hun ikke til start.

– Det er perfekte vaerforhol­d for sykkelritt­et, så det er vi veldig fornøyde med, kunngjorde speaker Rolv Gunnar Gitlestad før startskudd­et gikk.

Tøff løype

Rittet strekker seg gjennom hele tre kommuner. Løypen er kjent for å vaere tung. Først via Dragedalen til Tjomsland og Lande for så mot Opofte i Kvinesdal, der hovedbakke­n, som har gitt rittet sitt navn, følger. Der klatrer rytterne 250 høydemeter i to kilometer opp til Rørvik.

Derfra setter de kursen langs fylkesvei 465 mot Åpta i Farsund, og derfra til Drange, Lasta og inn mot mål i Lyngdal sentrum.

Nye rekorder

– Det er omtrent 40 stykker som har meldt seg på i okserittpu­ljen, og mesteparte­n er nok fra Rogaland og Aust-agder, forteller Gitlestad, som mener det har vaert en nedgang i lokal deltakelse i den tøffeste puljen.

– Det er nok fordi nivået har steget såpass mye at man må trene masse i forkant før man prøver seg mot de beste. Uansett har vi flere puljer med forskjelli­g nivå, slik at alle kan delta, mener han. Fra start til slutt er det satt opp en makstid på 2 timer og 50 minutter for første og andre pulje, og makstid på 2 timer og 20 minutter for oksepuljen, men Gitlestad mener vinneren av løpet kommer til å bruke betrakteli­g mindre tid enn det.

Men verken Nygård eller Eikemo slo løyperekor­den.

– Jeg syklet alene hele veien. Da er man sjanseløs på rekorden, sa Andreas Penne Nygård til Lyngdals Avis (abonnement) etter at han kom i må.

Dett var imidlertid ikke alle syklistene som skulle like langt. Det ble også arrangert et barneritt for de minste. Der var Vilde Håland (6), Gurine Birkeland Furuholt (6) og Fride Birkeland Furuholt (4) deltakere. De er meget fornøyd med egen innsats.

Ikke slitne

– Jeg syklet kjempefort, smiler Vilde, som selv om hun ikke er helt sikker på hvilken plass hun endte opp på, i hvert fall vet at hun ikke var sist. Også søstrene Gurine og Fride synes løpet gikk bra.

– Det var ikke saerlig slitsomt, bare gøy, mener Gurine. De tre jentene er nå ferdige med syklingen for dagen, men har imidlertid ingen planer om å ta det med ro.

Ingen lokale ryttere nådde helt til topps i Okserittet.

–Er dere ikke slitne etter løpet?

– Ikke i det hele tatt! Nå skal vi sykle enda mer, mener Vilde.

Jeg syklet kjempefort. VILDE HÅLAND (6),

 ?? FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN ?? Andreas Penne Nygård (35) fra Rennesøy Sykleklubb vant herreklass­en for femte gang.
FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN Andreas Penne Nygård (35) fra Rennesøy Sykleklubb vant herreklass­en for femte gang.
 ?? FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN ?? Irene Kristine Eikemo fra Forus og Gausel IL var raskest av kvinnene.
FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN Irene Kristine Eikemo fra Forus og Gausel IL var raskest av kvinnene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway