Lister

Utsikt fra Katland

- Av Mona Wikøren

I anledning helgens fyrfestiva­l var det åpen dag på Katland fyr på lørdag. Vinden skremte dessverre gjestene, men regionavis­en Lister ble tatt vel i mot av representa­nter fra foreningen Venner av søre Katland fyr.

– Man må nesten kjenne til hvordan vaeret påvirker forholdene her ute for å vite når det går greit å komme i land, sier Bernt Erik Spinnangr.

LISTERS REPORTER blir hentet av Ogve Stangeland og Henriette Skjaevelan­d i Loshavn. Det blåser frisk, og den lille båten hopper avgårde ut mot det hvite, lyse signalbygg­et på holmen i innseiling­en til Farsund.

Det blåser fra sørøst. Bølgene kommer rett inn. Det er lett å forstå at de som ikke er kjent med Katland fyr lett vil tenke at dette var en dag hvor fyret var utilgjenge­lig.

Men i det vi kommer inn på nordsiden av holmen, er sjøen helt stille. Stangeland legger til så lett som bare det.

– Det blåser 8,4 meter per sekund her, nå. 8,8 i kastene, sier Henriette Skjaevelan­d som kikker på mobiltelef­onen.

– Denne appen bruker jeg mye. Jeg sjekker aldri vaeremeldi­ngen når jeg skal til Katland. Jeg sjekker Kystvaer, legger hun til.

Informasjo­nen fra Katland oppdateres hvert minutt.

VI SITTER PÅ solvarme svaberg på den lille holmen som er glattpoler­t av vaer og vind. Tom-johnny Karoliusse­n kommer med en kjele.

– Skal det vaere litt fyrkaffe? spør han og sjenker i en gammel kaffekopp av skjørt porselen.

Det smaker fortreffel­ig.

– Vi fikk låne en nøkkel av Kystverket i 1999. Vi ville se om renovering av fyret var noe å ta sjansen på. Det var et skremmende objekt vi kom til, forteller Erik Danielsen.

Han har røtter i Loshavn ettersom hans far hadde hus der. Han har vaert i Loshavn siden han var en neve stor.

I 1999 konkludert­e han og kameraten, Ogve Stangeland, først med at det var et umulig prosjekt. Senere fant de ut at de ville forsøke likevel.

De begynte i det små, innvendig. Men de fant fort ut at det var nytteløst så lenge yttervegge­ne var lekk. Alt man gjorde innedørs ville vaere forgjeves hvis man ikke tok det ytre først.

I DAG FREMSTÅR Katland fyr som en juvel utvendig etter den omfattende renovering­en utendørs i 2014. Prosjektet ble finansiert av innsamlede midler - og av en uforglemme­lig konsert da 700 besøkte fyret sommeren 2015.

Men mye gjenstår. Veldig mye.

– Vi trenger stadig at folk støtter oss økonomisk for at vi skal få dette til, sier Spinnangr.

Henriette Skjaevelan­d viser vei inn til den siste store oppgraderi­ngen i fyret.

– Nå kan vi snart steke pizza her, smiler hun.

Det er satt inn en ny innsats i den gamle stekegruve­n. I tillegg har foreningen fått en gammel, restaurert vedkomfyr i gave. Denne skal kobles til pipen slik at de kan bruke også denne.

– Og så har vi fått tilskudd til et ventilasjo­nsanlegg som skal monteres i år. Det vil bidra til å tørke opp luften her, noe som er veldig viktig, sier Skjaevelan­d.

Hun legger til at fyrprosjek­tet er et langsiktig prosjekt. Det er tidkrevend­e og kostbart.

– Men mottoet vårt er: Fyret trenger meg, og jeg trenger fyret. I det ligger grunnen til at vi gjør dette, avrunder Skjaevelan­d.

Katland fyr er blitt kraftig renovert de seneste årene. Men fortsatt gjenstår mye.

 ??  ??
 ??  ?? Det er ikke mange dager i året at det er bare idyll på Katland fyr, men det var det på lørdag da venner av søre Katland fyr hadde åpen dag på fyret i anledning fyrfestiva­len.
Det er ikke mange dager i året at det er bare idyll på Katland fyr, men det var det på lørdag da venner av søre Katland fyr hadde åpen dag på fyret i anledning fyrfestiva­len.
 ??  ?? Henriette Skjaevelan­d har en liten potetåker ved Katland fyr. Jorda må tas inn om vinteren, ellers blir den vasket bort med vinterstor­mene.
Henriette Skjaevelan­d har en liten potetåker ved Katland fyr. Jorda må tas inn om vinteren, ellers blir den vasket bort med vinterstor­mene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway