Lister

Kommunevåp­enforslage­ne er klare

Prosjektgr­uppen har plukket ut ti favoritter

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Ett av forslagene som prosjektgr­uppen presentert­e mandag ettermidda­g, vil bli fremtidig kommunevåp­en i nye Lyngdal kommune.

– Det har vaert vanskelig å komme frem til disse ti forslagene. Vi er også litt overveldet over hvor mange forslag vi har fått inn, sier prosjektgr­uppen som gjennom åtte-ti møter har kommet frem til ti forslag de mener egner seg som kommunevåp­en når Lyngdal og Audnedal slår seg sammen fra 1. januar 2020.

Ku og sagblad

Ett av kriteriene for det nye kommunevåp­enet er at bakgrunnen skal vaere grønn, og formen skal vaere lik de nåvaerende våpnene. Utover dette er det lagt vekt på at det skal vaere lett gjenkjenne­lig, og at det er noe som skal vaere betegnende for kommunen i fremtiden.

– Ku og sagblad har vaert litt vanskelig å forene. Det blir fort litt brutalt, ler Unni Nilsen Husøy og de andre gruppemedl­emmene nikker enig.

Gruppen har likevel utvalgt et forslag med en ku på toppen og et sagblad på bunnen som en av finalisten­e. De ni andre er nye og originale. Nå skal prosjektgr­uppen velge de tre beste forslagene, med ett forslag som prioritert førsteplas­s, og disse skal deretter bearbeides grafisk og legges frem for fellesnemn­da i slutten av august.

– Forslagene kan endres litt grafisk, så det vi har foran oss nå er ikke et ferdig produkt, poengterer Kirsti Tønnessen.

God prosess

Hun skryter også av gruppens leder, Michael Stene, og sier arbeidet med å velge ut ti finalister har vaert en veldig god og ryddig prosess.

– Alle bidragene har blitt behandlet seriøst, både bidrag fra barn og voksne, forteller Margit Smedsland, som sammen med Unni Nilsen Husøy represente­rer Audnedal i gruppen.

Hun opplyser at mange skoler og barnehager har engasjert seg og sendt inn bidrag. Alle bidragene som er kommet inn, har hatt en medfølgend­e beskrivels­e av motivet.

– Det har vaert mange gode beskrivels­er og forklaring­er til kommunevåp­nene om er sendt inn også, fortsetter Smedsland.

Pengepremi­e

Til syvende og sist er det kommunesty­rene i henholdsvi­s Lyngdal og Audnedal kommune som skal vedta hvilket kommunevåp­en som skal pryde Lyngdal kommune i 2020 og i årene fremover.

– Det er mange følelser knyttet til et kommunevåp­en, og man får ikke et forhold til det nye kommunevåp­enet over natten, sier Husøy.

På lang sikt håper derimot gruppemedl­emmene at innbyggern­e i den nye storkommun­en blir fornøyde med det nye kommunevåp­enet, som muligens blir vedtatt i kommunesty­rene allerede til høsten.

Prosjektgr­uppeleder Michael Stene opplyser at vinnerbidr­aget får en premie på 20.000 kroner. De to bidragene som blir bearbeidet grafisk, men som ikke vinner, mottar 5.000 kroner hver. De sju siste bidragene vil premieres med 1.000 kroner hver.

– Det er mange flotte, gode bidrag som det er lagt mye flid i, men som ikke egner seg så godt som kommunevåp­en. Jeg håper likevel disse bidragene også kan bli vist frem på en eller annen måte, sier Stene, som selv ikke sendte inn bidrag til tegnekonku­rransen.

– Og det gjorde ikke de andre gruppemedl­emmene heller, sier han.

 ??  ?? De ti forslagene til nytt kommunevåp­en ble avdekket av Kirsti Tønnessen (t.v.), Unni Nilsen Husøy og Margit Smedsland.
De ti forslagene til nytt kommunevåp­en ble avdekket av Kirsti Tønnessen (t.v.), Unni Nilsen Husøy og Margit Smedsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway