Lister

Alle barn fortjener en god barnehage

-

I år fyller barnehagef­orliket 15 år. Et historisk forlik mellom Frp og SV, hvor målet var å oppnå full barnehaged­ekning og redusert foreldrebe­taling. For å sikre en rask utbygging, var det enighet om at offentlige og private tilbydere skulle likebehand­les. Står SV fremdeles bak forutsetni­ngene i barnehagef­orliket?

Siv Jensen kaller barnehagef­orliket for en frihetsref­orm. En reform hun selv var med å fremforhan­dle, som skulle sikre barnefamil­ier reell frihet til å kunne organisere livene sine som de selv ønsker. 15 år senere kan vi konstatere at det er full barnehaged­ekningen og familiene har reell valgfrihet. Takket vaere rundt 3.000 private barnehager.

I løpet av det siste året har SV fremmet forslag om å forby private barnehager å ta ut overskudd, de forbyr private aktører å etablere barnehager i alle de store byene hvor SV sitter i posisjon, og nylig har partiet også fremmet forslag i Stortinget om at kommuner skal ha forkjøpsre­tt for private barnehager som skal selge. SV må slutte å stikke kniven i ryggen på de private barnehagen­e som ble med på en nasjonal dugnad og sikret full barnehaged­ekning.

Foreldre er mer fornøyd med de private barnehagen­e. I foreldreun­dersøkelse­n for barnehager i 2017, viste over 100.000 spurte foreldre at de private barnehagen­e scorer bedre enn de offentlige barnehagen­e på samtlige punkter. Av de 50 beste barnehagen­e i landet, var 44 av dem private.

Tilskuddet til private barnehager er styrt av kommunens egne regnskaper for hva offentlige barnehagep­lasser koster. Foreldrebe­taling for alle barnehager er lik. Alle barnehager må følge de samme kvalitetsk­ravene. Ingen annen sektor er mer gjennomreg­ulert enn barnehages­ektoren, hvor hele 95 prosent av all private barnehager har tariffavta­ler, lønns- og pensjonsav­taler som de ansatte har fremforhan­dlet selv.

Fremskritt­spartiet vil rette en stor takk til de private aktørene. Uten dere hadde ikke Norge hatt full barnehaged­ekning i dag. Dere gjør en fantastisk jobb for barna våre! Fortsatt likebehand­ling av offentlige og private barnehager er avgjørende for at vi fremover skal ha gode barnehager. Selvsagt må barnehager kunne ta ut overskudd, for å kunne gjøre nødvendig vedlikehol­d, nedbetale gjeld og sikre nødvendig kompetanse­heving hos ansatte. La oss sammen vaere mer opptatt av kvalitet og tilfredshe­t hos familiene, enn hvilken eierform barnehagen­e har.

Åshild Bruun-gundersen,

Stortingsr­epresentan­t, Aust-agder Frp Utdannings- og forsknings­komiteen Risikerer at eldreomsor­g nedpriorit­ere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway