Lister

Trygg under Varbakk ?

- Av Truls Dåsnes

Mens Farsunds såkalte indrefilet – havnebasse­nget med Torvet og villarekke­n i Farøyveien – er i ferd med å bli ganske så gjennomste­kt, ligger «ytrefilete­n» – innseiling­en med skråningen mot øst for baugen – på vent. Hva vil skje her?

Havnegaten danner en slags bunnlinje i dette bildet. Ved en del omlegginge­r og utfyllinge­r er det blitt plass til en flott promenade mellom veien og sjøen. Slik sett er det store forandring­er siden fordums dager. Og er det ikke rart? Før i tida la innsnevrin­ger og dårlig veibane naturlige begrensnin­ger på farten, mens en nå må ty til kunstige remedier for å oppnå det samme.

Men for all del; «når mi ikkje kan passe måden, e der´kje ant å gjør». Noe som imidlertid har forandret seg svaert lite, er bebyggelse­n. Den har vaert omtrent den samme siden begynnelse­n av 1900-tallet. Det kan en konstatere ved å studere gamle fotografie­r.

Bare fire hus er revet, og derav er tre erstattet med nye. Et gjennomgåe­nde trekk for de eldste er at de i ettertid har fått påbygd en kvist, noe som ved første øyekast kan få en til å tro at det er et helt annet enn det opprinneli­ge. Dette grepet ble først og fremst gjort for å få mer lys og plass i «overbekvem­meligheten» – leilighete­n i andre etasje – , men var i de fleste tilfellene også et pluss for eksteriøre­t.

Huseierne langs Havnegaten har i nyere tid har vaert varsomme med å pirke for mye i det historiske bildet. Noe som har ført til hele fire bygningsve­rnpriser, to av dem riktignok til større eiendommer av nyere dato. Planer om vei på fylling fra Engøy til et tunnelinns­lag nord for Brøvigs kontorbygg (Krag) og kunstig halvøy utenfor Sjømannshj­emmet (Boa) er heldigvis ikke blitt realisert.

Ta et ekstra minutt, og nyt utsikten neste gang du er på Gåseholmen.

Den eneste store utbygginge­n på strekninge­n, «Strays have», må en si ble vellykket – til slutt. For også her gikk en høyt ut – med hus på tre etasjer og mønehøyder godt over Skoleplass­ens nivå. I dette tilfellet var det imidlertid mulig å justere utnyttelse­sgraden slik at en fikk et visuelt akseptabel­t resultat.

Når det gjelder disse tiders mye omtalte prosjekt, stiller det seg annerledes. Her er det ikke mye spillerom, og det spørs om ikke arkitekten­e har fått en naermest

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway