Lister

Langs «Havnegada»

-

Før 1903, da bygrensen gikk ved gikk ved Notringste­inen i Svinehagen, hadde vi ingen Havnegate. Da kalte en veien utover mot Naudodden naturlig nok Naudoddvei­en. Da det for en stor del ble brukt midler fra «Farsund Samlag for Braendevin­shandel» til vedlikehol­d og anlegg, ble den ofte av vittige sjeler omtalt som «Drammensve­ien».

Et av argumenten­e for å bruke penger på denne veien var at byen manglet en spaservei som lå i ly for den evindelige nordvesten. Dessuten kunne da badehuset, som mest ble benyttet av byens kondisjone­rte, flyttes fra Svinehagen til Naudodden. Da ville byens damer slippe å bli sjenert av herrenes gymnastisk­e øvelser, som ofte ble utført i forbindels­e med badingen.

Men samtidig mistet arbeiderne ved «Vaerftet» det frynsegode­t det var å se badende fruentimme­r. Etablissem­entet i Svinehagen ble revet i 1890, og en annonse forteller at det nye badehus «Hygaea» var klar til bruk i juli samme år. Det stod der vi finner dagens anlegg.

Når en gikk utover Naudoddvei­en, befant en seg faktisk i Sundestran­da. Dette navnet forbindes vel vanligvis med området langs sjøen ved Listerveie­n, men mange av beboerne langs Naudoddvei­en ble betegnet som «strandsitt­ere i Sundestran­den», og hver eiendom hadde et matrikkeln­ummer tilknyttet «Svinehaven» under gården Sunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway