Lister

Frihetens fiender

-

Den såkalte Nordiske Motstandsb­evegelsen har oppnådd oppmerksom­het også under årets utgave av den svenske Almedalsve­ckan. Bevegelsen er vel kjent også her i landet for sin nazistiske fremtoning og ideologi. I fjor fikk gruppering­en tildelt plass til en bokstand i Almedalen på Gotland, sammen med politiske partier, organisasj­oner, naeringsli­v og andre aktører i samfunnsde­batten. Denne gangen fikk man en tilmålt, men ganske så romslig, taletid på et av torgene. Fra ”veckan” meldes det imidlertid om taktfaste rop og bannere med ”forraeder” i forsøk på å avbryte talen til sentrale politikere.

MEN DET STOPPER ikke der. Standen til Vennskapsf­orbundet Sverige-israel ble utsatt for angrep og flere personer kom lettere til skade. I likhet med muslimer - og i pakt med et av de aller mørkeste kapitlene i Europas historie - er jøder en skyteskive i Motstandsb­evegelsens forskrudde verdensbil­de. Svenska Dagbladet står langt fra alene når avisen argumenter­er for å klassifise­re nazistisk vold som terrorisme. En gjengs terrordefi­nisjon er jo nettopp vold mot sivilperso­ner i den hensikt å spre frykt for å fremme et politisk budskap.

HVA BLIR I Så FALL forskjelle­n på et bokbord for IS og et bokbord for den Nordiske Motstandsb­evegelsen, bortsatt fra at førstnevnt­e er utenkelig? Problemsti­llingen må nok utvides. Senest under fjorårets G 20-toppmøte i Hamburg var det de venstrerad­ikale som sto for volden, såkalt autonome gruppering­er med røtter i europeisk venstreter­ror på 1960-tallet og fremover. Men mest aktuelt på våre kanter er spørsmålet om hvordan et forbud mot støvletram­pende snauskalle­r vil harmonere med møte- og ytringsfri­heten.

SPØRSMÅLET MELDTE SEG etter nazimarsje­n gjennom Kristiansa­nds gater i fjor, der politiet senere måtte beklage sin fremferd for å sikre en mest mulig fredelig gjennomfør­ing. Kamprop mot jøder eller muslimer så vel som voldsbruk generelt rammes jo av straffelov­en. Mer krevende er diskusjone­n om skjaerings­punktet mellom straffelov­en og den grunnlovfe­stede ytrings- og organisasj­onsfrihete­n. Hvilket armslag skal demokratie­t gi sine erklaerte motstander­e, for eksempel under det Almedalsar­rangøren annonserer som ”verdens største demokratis­ke møteplass” - og i Norden for øvrig?

Bevegelsen er vel kjent også her i landet for sin nazistiske fremtoning og ideologi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway