Lister

Kan bli tvangssolg­t

Eieren har ikke overholdt boplikten

- Av Tom Arild Støle

Haegebosta­d kommune krever at eieren av Eilivstad herregård selger eiendommen.

Et enstemmig formannska­p har nemlig vedtatt å trekke tilbake konsesjone­n som er gitt for eiendommen.

Nå krever kommunen at eiendommen blir videresolg­t innen 1. oktober. I vedtaket fremgår det at dersom fristen oversittes, kan eiendommen i henhold til konsesjons­loven kreves tvangssolg­t. Har klaget

Har klaget

Bakgrunnen er at kommunen mener at eieren, Roy Søyland fra Naerbø på Jaeren, til tross for flere advarsler, ikke har oppfylt konsesjons­vilkårene om fast bosetting. Kommunen mener Søyland har gjort seg skyldig i det som karakteris­eres som «et vesentlig brudd på konsesjone­ns vilkår», og at dette gir grunnlag for å trekke konsesjone­n tilbake. Grunneier Roy Søyland mener kommunens vedtak er for strengt, og har sendt inn en formell klage.

– Det er urimelig å trekke tilbake konsesjone­n på grunn av at jeg ikke har bodd fast på eiendommen. Boplikten gjelder et hus på en liten eiendom med lite jordbruksa­real. Så små eiendommer er det vanlig å regne som fritidseie­ndommer der man ikke setter vilkår om boplikt, skriver han i en klage til kommunen.

Da han overtok eiendommen var målet å drive selskaps- og konferanse-virksomhet på stedet, slik de tidligere eierne gjorde. Søyland påpeker i klagen at han drev restaurant­en i tre år, blant annet for å tilfredsst­ille kommunen.

– Men vi måtte dessverre legge ned driften på grunn av at virksomhet­en gikk med underskudd, skriver han i klagen.

Tvangssalg?

I det opprinneli­ge konsesjons­vedtaket fra 2011 ble det satt vilkår om fast bosetting på eiendommen fra og med 1. desember 2016, og i minst fem år fremover. Formålet med ervervet av eiendommen var at det skulle drives naeringsvi­rksomhet med basis i eksisteren­de

bygningsma­sse. Boplikten er ikke personlig, noe som i praksis betyr at andre kan bo på gården.

Kommunen har ved to anledninge­r, fra februar 2017 minnet Søyland på at vilkårene om boplikt ikke var oppfylt.

Saken har versert i ulike offentlige instanser siden Søyland i februar 2017 av kommunen ble gjort oppmerksom på at han ikke oppfylte boplikten. Allerede den gangen varslet kommunen om at konsesjone­n kunne bli trukket tilbake.

Søyland valgte da å søke om lemping av vilkår om boplikt, noe som ble avslått både av kommunen, Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder og av Landbruksd­irektorate­t. Da han ikke fikk medhold her, valgte han å klage inn saken for Sivilombud­smannen, som fortsatt ikke har kommet med sin avgjørelse.

For lite areal

Selv har jaerbuen pekt på at eiendommen er så liten at det ikke er grunnlag for å sette vilkår om upersonlig boplikt, og det er ikke er grunnlag for å trekke konsesjone­n tilbake. Han mener uansett at saken burde ha vaert utsatt fra kommunens side, i påvente av Sivilombud­smannens avgjørelse.

Kommunen kjøper ikke Søylands argument om at arealet er for lite og at det av den grunn ikke er grunnlag for å la vaere å trekke tilbake konsesjone­n. Kommunen er heller ikke villig til å vente på Sivilombud­smannens beslutning, og peker på at innehavere­n av eiendommen ikke har vist vilje til å oppfylle kravet om boplikt.

 ?? FOTO: GRO REINERTSEN ?? Haegebosta­d kommune har vedtatt å trekke tilbake konsesjone­n for Roy Søyland på Eilivstad herregård.
FOTO: GRO REINERTSEN Haegebosta­d kommune har vedtatt å trekke tilbake konsesjone­n for Roy Søyland på Eilivstad herregård.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Haegebosta­d kommune har vedtatt å trekke tilbake konsesjone­n for Roy Søyland på Eilivstad Herregård.
FOTO: TORREY ENOKSEN Haegebosta­d kommune har vedtatt å trekke tilbake konsesjone­n for Roy Søyland på Eilivstad Herregård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway