Lister

Travelt på kjaeledyre­nes sommerhote­ll

Viktig med vaksine før dyrene leveres Det er sommer og mange dyreeiere legger ut på ferie. Det betyr høysesong på katte- og hundepensj­onatet.

- Av Malene Sørensen Lundberg

Tilbake i 2003 startet Bjørn Pedersen og Marjolein Evanger opp hundepensj­onatet på Huseby i Farsund. Fem år senere kunne de utvide med kattepensj­onat etter å ha opplevd etterspørs­el på nettopp det.

– Folk reiser jo hele tiden og er opptatt av dyrene; at de har en trygg plass å plassere dyrene. Her får de mat, stell og tilsyn, så man har en garanti på at kattene har det bra, forteller Evanger.

Uteseksjon

Det er hun som tar seg av kattepensj­onatet, mens Pedersen håndterer hundeavdel­ingen. Begge avdelingen­e er bygget inn i en eldre låve med både inne- og uteseksjon­er for dyrene. Kattene har fri tilgang på uteområdet hele døgnet, opplyser Evanger.

Høysesonge­n er juli og august, og det er plass til 15 katter. Evanger understrek­er at det er viktig å vaksinere kattene før de blir levert inn, slik at de har tatt både grunnvaksi­ne og revaksine.

Hun synes det er stas å drive pensjonate­t i Farsund. Her får de inn kunder fra både naert og fjernt.

– Jeg synes jo det er veldig gøy å jobbe med katter og dyr generelt. Det er en hobby. Og de har så ulike personligh­eter; de er som natt og dag, akkurat som oss mennesker.

– Går mange timer

Hun erfarer at folk har blitt veldig flinke til å ta vare på dyrene sine.

– I hvert fall de som bruker oss. Men selvfølgel­ig, det er mange som bare dumper kattene sine i feriene og lar dem klare seg selv. Men katter klarer jo ikke seg selv, påpeker hun.

– Hvor mye tid bruker du daglig her på kattepensj­onatet?

– Det går mange timer, for hvert bur skal rengjøres, vaskes, de skal ha kos og fôres, forteller Evanger.

Pensjonat fremfor reise

Lydnivået i de to avdelingen­e ved pensjonate­t er kontrastfu­lle. Inne på katteavdel­ingen er det taust og lyst, hvor enkelte av gjestene sitter fredfullt og følger nøye med. Mens på den andre avdelingen er det en ivrig, høylytt mottakelse.

Han synes det er fornuftig at folk velger å losjere dyrene sine på pensjonat når de skal feriere borte.

– Det er veldig mange som drar veldig lange strekk i bil, og alle vet hvor langt og ubehagelig det kan vaere, og det er enda verre for bikkjer. Så det å sette dem på en plass som dette er bedre enn å ha dem med i bil. Og så er det jo sånn at hundene tilpasser seg veldig godt. Her er de jo blant sine egne, sier Pedersen.

Yrket inspirerte

Han har lengre fartstid i arbeidet med hund. Gjennom jobben sin som politi var han hundefører og hadde godkjent hund i 23 år.

– Det var starten på det hele. Så da vi kjøpte eiendommen her, bygget vi om det gamle fjøset, forteller han.

– Det er en del som spør om jeg kan trene hundene, men det har jeg ikke kapasitet til. Så det blir opphold her når folk er på ferie. Det er samme opplegg her som hos kattene. De har sine innebur, utegårder, og de hundene som står over lengre tid prøver jeg å få tatt turer med i bånd.

Folk reiser jo hele tiden og er opptatt av dyrene MARJOLEIN EVANGER

 ??  ?? Her ser man kattenes uteseksjon ved kattepensj­onatet.
Her ser man kattenes uteseksjon ved kattepensj­onatet.
 ??  ?? Marjolein Evanger har alltid likt dyr, og kattepensj­onatet er en kjaer hobby hun har. Her har kattene dessuten store og romslige bur, påpeker hun.
Marjolein Evanger har alltid likt dyr, og kattepensj­onatet er en kjaer hobby hun har. Her har kattene dessuten store og romslige bur, påpeker hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway