Lister

Ekstra tidlig kornsesong

- Av Malene Sørensen Lundberg

Normalt begynner kornmottak­et den første uka i august, men i år har Vanse Mølle allerede høstet inn det første lasset nå.

Dette kornet kalles høstkorn, altså korn som såes om høsten for å gi avling neste år.

–I år med den veldig varme sommeren vi har hatt, i tillegg til sandjorda nede på Kviljo som gjør at det får en ekstra driv, har det blitt utrolig tidlig modent, forklarer Leif Byremo, eier av Vanse Mølle:

– Dette er nesten norgesreko­rd, ler han.

Men hell og uhell kommer ofte hånd i hånd. Og selv om man i år har fått et utrolig tidlig kornmottak, har den varme og tidlige sommeren ført til at avlingen er svaert minsket.

– I år blir det et veldig dårlig år på grunn av tørken, for den tok knekken på mye av kornet. For det kommer så fort frem at det har ikke fått en normal utvikling. Man skal helst ha en kald mai, det gjør at man får mange strå og dermed mye korn, forklarer Byremo.

Tidligere kunne de på de beste årene få inn over 2.500 tonn, men de siste årene har mye av kornproduk­sjonen gått ned.

– Det er på grunn av at det har blitt mer storfeprod­uksjon, og det krever at de må ha mer gress til dyr. Det innebaerer at mange av de små gårdene som var drevet før nå leier ut jorda til de store bøndene. Så de siste årene har vi ligget på et knapt, snaut 1.000 tonn, forklarer Byremo.

Videre vil mottaket av kornet bli lagret ved Vanse Mølle. Etterhvert som hallen fylles opp vil det fraktes til Stavanger hvor det produseres kraftfôr.

 ??  ?? For å holde kornet kjølig har Leif Byremo vifter som gjør den jobben. Luker i gulvet kan åpnes for lufttilfør­sel, slik at kornet kjøles ned. Da kan det ligge der ubegrenset. Egentlig er lagringspr­osessen 15 prosent på korn, forklarer han.
For å holde kornet kjølig har Leif Byremo vifter som gjør den jobben. Luker i gulvet kan åpnes for lufttilfør­sel, slik at kornet kjøles ned. Da kan det ligge der ubegrenset. Egentlig er lagringspr­osessen 15 prosent på korn, forklarer han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway