Lister

20 dekk på en trening

Daniel Saevik kjører Drift Masters European Championsh­ip

- Av Karl Birger Saelør

Daniel Saevik har et budsjett på en halv million kroner når han deltar i årets Drift Masters European Championsh­ip.

– Til vanlig jobber jeg som rørlegger, men i år har det blitt mye reising i forbindels­e med EM. Det er et høyt nivå sportslig, og mange av de andre sjåførene kjører med et langt høyere budsjett enn meg, sier 31-åringen fra Lyngdal.

Saevik, som tidligere har kjørt drifting flere sesonger i Norge og Skandinavi­a, kjører sin første sesong i Europa. Det er totalt seks runder i EM, to runder i Polen, en runde i Ungarn, en runde i Latvia, en i Tyskland og finalen i Irland.

20 dekk på trening

Drifting er ingen billig sport; ikke minst går det hardt ut over dekkene.

– For å trene må jeg til Kristiansa­nd, Skien eller Egersund, og det går gjerne med 16 til 20 dekk til en samlet verdi av 15.000 kroner på en treningskv­eld, forteller Saevik. Daniel Saevik har et budsjett på en halv million kroner når han deltar i årets Drift Masters European Championsh­ip.

Drifting er en motorsport­gren utenom det vanlige på den måten at her gjelder det ikke å komme først til mål og få så god tid som mulig.

– Røyk er positivt

– Det gjelder å sladde så bredt og jevnt som mulig og treffe diverse punkter i svingene. Drifting er også verdens eneste motorsport­gren der et dommerpane­l avgjør utfallet. Mye røyk er positivt. Jo mer røyk og svidd gummi jo høyere poengscore, sier Daniel Saevik.

Han har kjørt to runder i årets Drift Masters European Championsh­ip. Først i Polen også i Ungarn. Plassering sm e s sig har Saevik havnet som nummer 36 og 30 blant 60 førere. sammenlagt ligger han som nummer 34.

Deltagerne må søke om å bli med i EM, og kun de beste fra hver enkelt nasjon får så en offisiell invitasjon til å delta.

750 hestekreft­er

– De 32 beste går videre fra innledende heat. Så møtes fører nummer 32 og fører nummer 1, og slik kjører man til man står igjen med en vinner. Jeg er ikke fornøyd med innsatsen så langt. Jeg har hatttilven­ning s problemer etterat jeg oppgradert­e motoren fra 430 til 750 hestekreft­er. Da jeg stilte til start i Polen tidlig i juni hadde jeg omtrent ikke fått prøvekjørt bilen, sier Daniel Saevik.

Fire runder gjenstår i årets Drift Masters European Championsh­ip. Neste løp går i Latvia 4. august.

– Jeg har håp om noen gode treninger før vi drar til Latvia. Målsetting­en er å avansere på sammenlagt­listen til høsten og komme så høyt opp som mulig, sier 31-åringen fra Lyngdal.

Har bygd to biler

Han fikk interessen for driftig i 2013, og kjøpte seg den første bilen da han fikk mye igjen på skatten. Siden den tid har han avansert og bygget to nye biler og kjører i dag en Nissan S14 A.

– Jeg har kjørt en rekke løp i Norge og har flere andre, tredje og fjerde-plasser plasser. I fjor ble jeg nummer fire sammenlagt i NM drifting, sier Saevik, som har en eller to medhjelper­e med seg når han kjører i Europa.

– En mekaniker er fast reisefølge. En såkalt spotter; kartleser som ikke er med i bilen, er også greit å ha med i teamet. Når jeg konkurrere­r hjemme i Norge har jeg pleid å ha med meg kona og barna, men det lar seg ikke gjøre nå som vi reiser rundt i Europa på løp, sier Daniel Saevik.

Klar for Lista

Andre helgen i august skal Saevik sørge for svidd gummi på flystripa under Lista Motorfesti­val.

–Det blir et vanvittig show, som jeg gleder meg til. Det er en kjempekul bane. Flystripa er diger og har masse tumleplass, der vi får anledning til å boltre oss. Målsetting­en min er å vinne på Lista; jeg sikter alltid mot toppen når jeg står på startstrek­en, uansett hva slags løp jeg kjører, sier Daniel Saevik.

For å trene må jeg til Kristiansa­nd, Skien eller Egersund, og det går gjerne med 16 til 20 dekk til en samlet verdi av 15.000 kroner på en treningskv­eld. DANIEL SAEVIK

 ??  ??
 ?? FOTO: TOOMY PHOTO ?? Daniel Saevik kjører sin første sesong i Drift Masters European Championsh­ip.
FOTO: TOOMY PHOTO Daniel Saevik kjører sin første sesong i Drift Masters European Championsh­ip.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Daniel Saevik bruker gjerne 16 til 20 dekk på en treningskv­eld.
FOTO: PRIVAT Daniel Saevik bruker gjerne 16 til 20 dekk på en treningskv­eld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway