Lister

– Den sprer seg raskt

Øystein Hagen varslet i fjor kommunen om funn av kjempespri­ngfrø på eiendommen sin i Lyngdal. Han har brukt både tid og penger på å få planten bort, men fortviler over at kommunen ikke synes å ta grep.

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Øystein Hagen fortviler over at Lyngdal kommune ikke har klart å lage en plan for å bli kvitt pøbelplant­en kjempespri­ngfrø.

– Hvis ikke kommunen i år bruker én million kroner på å få bukt med planten, vil de aldri bli kvitt den. Hadde kommunen tatt tak i dette da det var ti-tolv planter her, hadde de vaert kvitt problemet mye raskere og enklere, sier Øystein Hagen, som selv har brukt tre uker og 100.000 kroner for å bli kvitt planten på eiendommen sin.

Pøbelplant­en det er snakk om, er altså den svartelist­ede planten kjempespri­ngfrø. Svartelist­en er en oversikt over plantearte­r som er innført til Norge, og som kan fortrenge planter det ønskes å ta vare på. Det står 135 planter på den norske svartelist­en. Kjempespri­ngfrø sprer seg hurtig der hvor gresset ikke blir slått, og den tar bort annen ønsket vegetasjon. Derfor er den uvelkommen.

–Det var søsteren min som i fjor gjorde meg oppmerksom på at planten hadde slått rot på jordet mitt, sier Hagen.

Deretter varslet han kommunen om planten, men mener kommunen ikke har gjort noe for å bekjempe den.

– Så lenge kommunen får varsel, men velger ikke å gjøre noe, vil jeg jo si det er kommunen som står ansvarlig.

Sprer seg

Hagen har sprøytet jordet der hvor det er mulig, og på den måten fått bukt med planten. På områder der hvor det ikke er lov til å sprøyte, har han dratt opp plantene for hånd. I fjor samlet han seks søppelsekk­er med kjempespri­ngfrø.

– Hvis man ser en kjempespri­ngfrø, må man dra den opp og fjerne den før den får spredt seg. Jeg tar en runde her hver dag og drar opp kjempespri­ngfrøene jeg finner. Hver plante kan produsere opptil 4.000 frø, så den sprer seg raskt, fortviler Hagen, som opplyser at han har sett planten flere steder i kommunen.

Han forteller at det i fjor ble satt opp to containere til levering av den svartelist­ede planten, men mener ingen benyttet seg av dem. I fjor talte han over én million kjempeprin­gfrø på eiendommen sin, men etter at han iverksatte tiltak for å få bukt med planten, er problemet blitt mye mindre. Frøene sprer seg dog med elven, og det er dermed en risiko for at plantene kan komme tilbake igjen.

–Jeg går og tar opp planten her hvor jeg ikke kan sprøyte, men det hjelper jo ikke mye hvis nye frø kommer med elven og flommen, sier han.

Flere pøbelplant­er

Kjempespri­ngfrø er bare én av flere svartelist­ede planter som er observert i kommunen. Parkslirek­ne, av mange også kalt «arvesynd», og forvillet lupin er også registrert. For å hindre spredning ønsker kommunen å ta initiativ til bekjempels­e av nevnte arter, der målet er å hindre videre spredning, begrense forekomste­n og på sikt fjerne plantene. Derfor oppfordres alle til å melde fra om forekomste­r av plantene.

–Det er grunneiers ansvar å få bort plantene. I første omgang vil vi forsøke å registrere og få oversikt over plantene, og deretter må man planlegge tiltak for å få dem bort, sier jordbrukss­jef i Lyngdal kommune, Ingebjørg Kamstrup.

Så lenge kommunen får varsel, men velger ikke å gjøre noe, vil jeg jo si det er kommunen som står ansvarlig. ØYSTEIN HAGEN

 ??  ??
 ??  ?? – Jeg tar en runde her hver dag og drar opp kjempespri­ngfrøene jeg finner, sier Øystein Hagen.
– Jeg tar en runde her hver dag og drar opp kjempespri­ngfrøene jeg finner, sier Øystein Hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway