Lister

Har fått nye kanoner

– Dette får jo fram gutten i oss. Det er jo ikke noe mål å bli voksen for tidlig.

- Av Bjørn Hoel

Øyvind Penne og John Terje Knutsen er klare for Kaperdagen­e med nye kanoner.

Ordene tilhører to svaert så hyggelige kanon-entusiaste­r, nemlig kruttmeste­r Øyvind Penne og kanonkomma­ndør John Terje Knutsen fra Fahrsund 3de batteri. Avisen møter dem ved de tre kanonene som er plassert på toppen av Varbak. Det er de samme folkene som har stått bak kanonsmell­ene under kaperdagen­e de siste årene.

I løpet av det siste året har Farsund kommune gått til innkjøp av ni nye kanoner, som er plassert forskjelli­ge steder. Tidligere så var det Kristiansa­nds Artillerik­ompani som hadde det operative ansvaret for kanonskyti­ngen i kaperbyen.

– Vi har jo drevet med dette før vi ble en del av Fahrsund

3de batteri, og vi har begge militaer bakgrunn. Vi er jo også historisk interesser­t. Vi har for eksempel kikket på de kanonene som står i Vanse ved bautaen der, og fant ut at de var fra kapertiden. De var laget i Skottland mellom 1800 og 1810, sier de og fortsetter:

– Vi fikk jo fryktelig lyst på en kopi av en sånn en. Vi tok kontakt med kommunen for å høre om vi kunne låne en av dem. Det fikk vi, og plukket ned den som var minst synlig fra veien. Så fraktet vi den til et jernstøper­i i Mandal og fikk laget noen kopier.

Ifølge kanongutte­ne fra Fahrsund 3de batteri brukte de kanonene for første gang under kaperspill­et for to år siden, og tente dermed en gnist hos kommunen. Det endte opp med at Farsund kommune gikk til innkjøp av hele ni kanoner.

– Vi ønsker spesielt å takke Sten Otto Tjørve i Farsund kommune, som har gjort en kjempejobb og som har vaert vår kontaktper­son i dette, sier kruttmeste­r Penne og kanonkomma­ndør John Terje Knutsen.

For at de skulle kunne støpe flere tok de med den ene kanonen til Stavanger, til en modellsnek­ker som fikk laget en tremodell, som det gikk an å støpe etter.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med kommunen, og det er de som har betalt dette. Og det setter vi jo virkelig stor pris på. Dette passer jo til kaperbyen, og kaperdagen­e har jo blitt et varemerke for byen, sier de.

Tanken er at det skal stå tre kanoner fast på Varbak, tre på Møllehauge­n og en på Farøy.

– Og så blir det to igjen og de kan vaere transporta­ble og

kan settes ut på Torvet og andre steder, sier Penne.

De ønsker ikke å si hvor mye det har kostet, men de er overbevist om at dette er vel anvendte penger. Kanonene vil bli brukt til eksempelvi­s salutterin­g under kaperdagen­e og på 17. mai. Også båtkortesj­en på Sankt Hans startet med salutt.

– Kanoner kan brukes ved flere anledninge­r. Etter hvert er det kanskje noen som vil ha salutter i bryllup og litt forskjelli­ge. Det kan vi få til på en enklere måte nå, når de er transporta­ble, sier John Terje Knutsen.

Før de fyrer av kanonen påpeker de at sikkerhet er viktig i slike sammenheng­er. Blant annet må de varsle til politi og kommune når det skal fyres.

– Dette er jo ting som krever kunnskap. Det er heller ikke sånn at man kan putte hvilken som helst krutt i kanonene. Bruker man en moderne type krutt så kan det skje ei fryktelig ulykke, advarer de, før de fyrer løs...

Vi har hatt et veldig godt samarbeid med kommunen, og det er de som har betalt dette JOHN TERJE KNUTSEN

 ??  ??
 ??  ?? Slik så det ut da kanonen på Varbak ble avfyrt mandag. Det smalt kraftig, for å si det forsiktig.
Slik så det ut da kanonen på Varbak ble avfyrt mandag. Det smalt kraftig, for å si det forsiktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway