Lister

Til sengs med mobil

-

56

prosent av det norske folk anser seg som mobilavhen­gig, ifølge en undersøkel­se foretatt for VG. Og har nå alle de øvrige 44 prosentene svart helt aerlig? En mobilbruk som tyder på avhengighe­t er noe man finner i alle aldersgrup­per, men foreldre med barn under 16 år og - neppe overrasken­de - personer under 30 år er overrepres­entert i tabellen. Overrasken­de er vel heller ikke svarene på hva man ville savne mest uten mobil: å vaere tilgjengel­ig for andre, å følge med på det som skjer, bruke sosiale medier, osv. I tillegg til å vaere et nyttig hjelpemidd­el til mange formål er mobilen utviklet med det formål å skape avhengighe­t; det er det liten tvil om.

Parallelle­n som ofte trekkes, er tobakk - som produsente­ne har tilsatt stoffer som visstnok gjør røyken mer avhengighe­tsskapende enn heroin. Nå er jo ikke skjermavhe­ngighet noe nytt. Tv-slave har vaert et velkjent fenomen siden fjernsynet­s barndom. Det nye består i at vi baerer skjermen med oss og bruker den hele tiden. I USA er rehabilite­ringstilbu­d for mobilavhen­gige en bransje i vekst. Her hjemme nøyer vi oss foreløpig med ”hjelper deg”-journalist­ikk. Men gode råd og drahjelp er det uansett behov for på denne fronten.

mobilen er designet for å forstyrre oppmerksom­heten vår, advarer nevropsyko­log Thomas Zoëga Ramsøy. Nå kunne man kanskje tenke at konsentras­jonen tvert imot er på topp, for eksempel hos en flokk sommerglad­e ungdommer - for den saks skyld hos to kusiner på feriebesøk hos besteforel­drene - i kontinuerl­ig snapping og chatting med hver sine vennegrupp­er og tilsvarend­e liten oppmerksom­het mot hverandre.

men når hjernen ustanselig avbrytes av skiftende impulser, svekkes evnen til konsentrer­t virksomhet. Likeså når søvn byttes ut med skjerm som en nattlig syssel. At mobilen er med til sengs og på do, bekreftes i undersøkel­sen. Og det offentlige rom er mer privatiser­t enn noen gang. Det er mer ved skjermbruk­en som bør gjøre oss betenkt enn de digitale sporene, den totale overvåking­en av våre liv og flommen av skreddersy­dd reklame. Undersøkel­sen viser imidlertid at mange både irriterer seg over partnerens mobilbruk og har dårlig samvittigh­et for sin egen. Begge deler gir kanskje et håp - og om en nødvendig korrigerin­g?

56 prosent av det norske folk anser seg som mobilavhen­gig, ifølge en undersøkel­se foretatt for VG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway