Lister

Guide på fortet

Ingvild Løvendahl (18) fra Borhaug bruker sommeren på å vise turister gjennom historikke­n på Nordberg Fort.

- Av Malene Sørensen Lundberg

Tre år tilbake i tid fikk Ingvild Løvendahl høre fra foreldrene at det kanskje var på tide med en sommerjobb. På den måten kunne hun spare opp penger til kjøp og bruk av en scooter. Og slik ble det. Løvendahl ble tipset av lillesøste­ren om en ledig stilling på Nordberg Fort, og de siste tre årene har 18-åringen jobbet somrene og helgene på det tidligere tyske kystfortet.

– Jeg syntes det virket veldig gøy å jobbe her - det er både interessan­t og spennende, forteller hun.

I ARBEIDET PÅ Nordberg Fort innehar Løvendahl rollen som guide, i tillegg til å jobbe i kafeen.

– Man kan komme på guidet tur hvor man tar en runde rundt på fortet; inn i forskjelli­ge bygg hvor man forteller om historien fra krigen her oppe.

Nordberg Fort ble etablert i krigsårene 1940 til 1945. Leiren er et av få tyske kystfort som er bevart i sin opprinneli­ge form med 15 autentiske bygninger, og er i dag fredet som kulturminn­e.

Det er eies og forvaltes av Vest-agder fylkeskomm­une, og i 2009 ble et nytt museumsbyg­g åpnet på Nordberg fort - med kafé, butikk og forhistori­sk utstilling.

Å memorere historikke­n på fortet gikk ganske greit, synes Løvendahl. Men samtidig er det også et av momentene ved jobben som oppleves mest utfordrend­e.

– Guidingen er nok det mest utfordrend­e. Å skulle huske alt og forklare

det på en bra måte og gjøre det interessan­t. For det er jo interessan­t, men det gjelder om å formidle det bra. – Hva finner du mest interessan­t ved historikke­n her?

– Jeg ble overrasket over at det var konsentras­jonsleir på Lista. Det visste jeg egentlig ikke så mye om før jeg begynte å jobbe her. Og så er det mange som kommer hit bare for å se baren, og den er også veldig interessan­t.

LØVENDAHL HAR akkurat rukket å vende hjem igjen fra Usa-reise, så årets sommerjobb har så vidt rukket å starte for henne.

Hun opplever at det er en god del turister som velger å benytte sommerdage­n oppe på fortet.

– I går hørte jeg mange fra Stavanger og Rogaland. Men det kommer mange turister fra Tyskland og utlandet. Det er ganske blandet.

Og språket pleier ikke å bli et problem, ettersom de fleste kan engelsk.

NOE AV DET KJEKKESTE ved jobben, synes hun er barneverks­tedet de har hver onsdag om sommeren.

– Det blir vel litt rart å si at jeg liker alt, men jeg liker veldig godt å komme opp hit for her er det fint og fredelig. Her kan man stå bak kassen og steke lapper, og jeg synes det er veldig koselig, forteller hun med et smil.

 ??  ?? De tre siste årene har Ingvild Løvendahl (18) jobbet somrene og helger på Nordberg fort.
De tre siste årene har Ingvild Løvendahl (18) jobbet somrene og helger på Nordberg fort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway