Lister

En blomstrend­e reiselivsn­aering

- Stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H)

I går la Statistisk sentralbyr­å frem tallene for overnattin­gsnaeringe­n i mai. Hele 2,6 millioner mennesker sov på norske overnattin­gssteder, en vekst på 6 prosent fra i fjor. I Vest-agder alene er veksten på over 5 prosent.

Reiseliv er en av verdens raskest voksende naeringer, også i Norge. Økt globaliser­ing gir nye vekstmulig­heter for utvikling av den norske reiselivsn­aeringen. Den gir arbeidspla­sser og lokal utvikling, i både byene og distrikten­e. Med fantastisk­e natur- og matoppleve­lser har Norge alle forutsetni­nger for å vaere en av verdens fremste destinasjo­ner for turisme.

Vår unike posisjon med en vakker natur som skiller seg stort fra nord til sør, spennende kulturliv og en rik landbruks- og matkultur gjør det naturlig for mennesker å se på Norge som et interessan­t reisemål. Men dette kommer heller ikke av seg selv. Reiselivet selv gjør en fantastisk jobb i å ta vare på naturen rundt seg, samtidig som de klarer å utnytte potensiale­t som ligger der. Det er de kreative menneskene som hver dag står opp for å vise frem Norge på sitt beste som har mye av aeren for veksten vi ser.

Reiselivsn­aeringen har en naturlig interesse av å ta del i en utvikling som fremmer miljømessi­ge, sosiale og økonomiske verdier. En baerekraft­ig utvikling kan gi lokalsamfu­nnene eierskap til utviklinge­n av reiselivet på sitt sted. Å bevare naturskjøn­ne omgivelser, sikre at nye bebyggelse­r passer inn i lokalsamfu­nnet, og spille på det vakre vi har å by på er et konkurrans­efortrinn Norge i større grad bør utnytte i sin markedsfør­ing.

Mennesker i det ganske land nyter godt av at det går så godt med norsk reiseliv. I Norge sysselsett­er naeringen rundt 160.000 ansatte, hvor hver tredje sysselsatt­e er under 24 år og over 40 prosent har utenlandsk bakgrunn. Med andre ord er det for mange å jobbe enten som guide i sommerferi­en, eller resepsjoni­st på det lokale hotellet deres første møte med arbeidsliv­et.

For å løfte reiselivsn­aeringen videre vil det vaere viktig å fremme lokal matproduks­jon som en viktig del av norsk reiselivsn­aering. I tillegg vil Høyre vurdere om det statlige virkemidde­lapparatet kan bidra til en raskere grønn omstilling i naeringen. Vi må også i større grad fremme kultur-turisme for å bidra til økt samhandlin­g mellom kultur og reiseliv.

Selv om tallene peker i riktig retning må vi ikke ligge på latsiden. Høyre vil styrke Norge som attraktivt reisemål og turistattr­aksjon i tiden fremover. Norsk natur kombinert med et variert kulturliv, en rik landbruks- og matkultur og mangfoldet av kulturminn­er, og unike verdensarv­områder, er et utrolig godt utgangspun­kt for reiselivsn­aeringen vi ikke kan ta forgitt.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Leserinnle­gg fra Ingunn Foss
FOTO: MONA WIKØREN Leserinnle­gg fra Ingunn Foss

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway