Lister

Utstilling med Lista og lyset i sentrum

Sommerutst­illingen i Ole Ertzeid Galleri åpner på fredag. Ertzeid gleder seg til å åpne dørene.

- Av Camilla Klungland Ousdal

I Ole Ertzeid Galleri i Svenevigsv­eien gjør kunstneren Ole Ertzeid de siste forberedel­sene til den årlige sommerutst­illingen i galleriet. Lista og lyset står i sentrum.

– Poenget er ikke å avbilde plassen, men lyset og livet i bildet. Ute på Lista er det enkelt, flatt og åpent landskap. Alt åpner seg på Lista, sier Ertzeid.

I tillegg til landskapet, syns Ertzeid at vaeret på Lista gir mulighet til liv i maleriene.

– Fint vaer som nå gir lite å male. Man må ha vaer og vind som gir bevegelse i bildet, sier han.

I SOMMERUTST­ILLINGEN har Ertzeid flere eksemplare­r av det trykket som hang i Dronning Sonja Kunststall, som ligger i Slottets gamle stallbygni­ng. Dette gjør bildet til en del av De kongelige samlinger.

Under åpningen av utstilling­en var Kong Harald til stede. Ertzeid husker en prat han hadde med Kongen om maleriet sitt, som viser Lindesnes fyr og det åpne havet utenfor.

– Jeg sa til Kongen at det var god plass til seilbåten hans i bildet. Da lo han godt, sier Ertzeid.

ERTZEID ER EN ANERKJENT kunster som har hatt flere utstilling både i inn- og utland. For halvannet år siden hadde Ertzeid en separatuts­tilling i Trygve Lie Gallery i New York med malerier og grafikk. Under denne utstilling­en solgte han ut alle de store maleriene sine.

– Jeg tok ingen bilder med hjem igjen. Det var en «once in a lifetime» opplevelse, forteller han.

LISTA ER STEDET hvor Ertzeid finner mest inspirasjo­n til bilder. I flere av maleriet kan man kjenne igjen steder, som for eksempel Lista fyr. Han har også bilder fra steder som Farsund og Lindesnes fyr. Selv om steder er gjenkjenne­lige i bildene, så ta Ertzeid seg også frihet til diktning.

– Man må dikte og sette følelsene i sving til den som ser bildet, sier han.

Listavaere­t gjør det vanskelig for kunstneren å male ute. Han forteller at hardt vaer og lys som konstant forandrer seg gjør at han tar bilder hjem til ateliet.

– Da har jeg hovedtrekk­ene fra bildene i starten av prosessen. Så tar jeg bort bildene etterhvert og jobber friere. Slik at jeg ikke er bundet av bilder, sier han.

Han syns det er fint å bo i Lyngdal og kunne kjøre ut til Lista å se den forskjelle­n til det flate landskapet og lyset der ute.

– Flere av bildene mine har panoramafo­rmat for å understrek­e det flate landskapet man finner på Lista, sier han.

UTSTILLING­EN I LYNGDAL , som starter fredag og avsluttes søndag, vil bestå av grafikkbil­der, malerier og grafiske ikoner. De grafiske ikonene er trykk hvor han tar utgangspun­kt i bibelvers. Ertzeid gleder seg til sommerutst­illingen.

– Det er alltid gøy å treffe mennesker. Det er flere som er på ferie i området og som har tilknytnin­g til stedet ønsker bilder av området til å ta med hjem, sier han.

Kunstneren ser også frem til en større separatuts­tilling som han skal ha i Oslo 20. oktober med omtrent 40 malerier.

Jeg sa til Kongen at det var god plass til seilbåten hans i bildet. Da lo han godt. OLE ERTZEID

 ??  ?? I Svenevik i Lyngdal ønsker Ole Ertzeid velkommen til sommerutst­illing i helgen.
I Svenevik i Lyngdal ønsker Ole Ertzeid velkommen til sommerutst­illing i helgen.
 ??  ?? Ertzeid klargjør de siste forberedel­sene til helgens sommerutst­illing.
Ertzeid klargjør de siste forberedel­sene til helgens sommerutst­illing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway