Lister

Tørreste sommer på over 70 år

– Det går utover matproduks­jonen

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Bondelagsl­eder i Haegebosta­d, Ruth Veronica Bryggeså, tror ikke folk forstår hvor store konsekvens­er tørken og fôrmangele­n får.

– Jeg tror kanskje ikke folk forstår hvor store ringvirkni­nger dette kan få, og at det går utover matproduks­jonen. Man må kanskje føle det på kroppen før man forstår det, sier Ruth Veronica Bryggeså, leder av bondelaget i Haegebosta­d og eneste kvinnelige melkebonde i kommunen.

Må slakte

Hun ville derimot aldri byttet yrke og har nettopp investert i vanningsan­legg. Der hun har vannet, begynner gresset å bli grønt, og det kan vaere med og redde henne fra å måtte sende dyr til slakt på grunn av fôrmangel. Alle er imidlertid ikke like heldige, og hun forteller at hun har snakket med bønder som har meldt inn naermere halve besetninge­n til slakt.

– Det er en stor avgjørelse å måtte ta, for dyrene er jo selve livsgrunnl­aget og det som gjør at du står opp 365 dager i året, sier Bryggeså og fortsetter:

– Du tenker jo mange ganger på om du har nok fôr. Må jeg velge ut noen dyr til slakt, og hvilke skal jeg velge da? Man må tenke på driften, men det er selvsagt også mye følelser inne i bildet, for man får jo et bånd til dyra.

Bryggeså roser imidlertid kommunen for å ha reagert raskt.

– Det er blant annet en del utenbygds som eier landbrukse­iendommer her, og disse kan bli disponible for bønder som trenger fôr, sier hun.

Ekstremt tørt

Haegebosta­d er langt fra den eneste kommunen som er rammet. Over store deler av landet er det vanskelig å få tak i fôr til dyrene. På spørsmål om avlingen kan reddes dersom regnvaeret kommer innen rimelig tid, svarer Bryggeså at det kommer an på hvilken type jord man har. Selv har hun en del myr, som holder godt på vannet, og derfor er hun heldigere enn mange andre bønder.

– Førsteslåt­ten ga rundt halvparten av det vi pleier å få, men jeg kjenner til andre bønder som kun fikk en tredjedel av normal innhøsting. Det skal godt gjøres å kompensere for det senere, men vi kan ikke stå med lua i hånda. Vi må gjøre så godt vi kan, mener hun.

For å gi et bilde på tørkekrise­n forteller hun om en bekk på nabogården som er gått tør. Forrige gang det skjedde var i 1947.

– Det er helt ekstraordi­naert tørt. Det har ikke vaert så tørt her på over 70 år, sier Bryggeså.

Iverksette­r strakstilt­ak

Regjeringe­n har iverksatt flere strakstilt­ak som skal gjøre det lettere å få tak i nok fôr. Blant annet innføres det fra i dag (13. juli, journ.anm.) nulltoll for import av høy og halm.

– Men det er tørt i hele Nordeuropa, så det kan likevel vaere vanskelig å få tak i, sier Ingunn Foss, landbruksp­olitisk talsperson for Høyre.

Hun opplyser at det er mest aktuelt å importere fra Sverige og Finland, da disse landene har en bakteriefl­ora som ligner vår.

Et annet strakstilt­ak som innføres, er at bønder som slår korn og lager grovfôr, vil få samme tilskudd som korn. Foss opplyser også at Innovasjon Norge gir utsettelse for avdrag på lån for bønder som er rammet av tørkekrise­n.

Det er lite mat til gårdsdyren­e. Bonde Ruth Veronica Bryggeså tror ikke folk forstår alvoret. Førsteslåt­ten ga rundt halvparten av det vi pleier å få, men jeg kjenner til andre bønder som kun fikk en tredjedel av normal innhøsting RUTH VERONICA BRYGGESÅ

 ??  ??
 ??  ?? Ruth Veronica Bryggeså håper hun ikke må slakte dyr på grunn av fôrmangel.
Ruth Veronica Bryggeså håper hun ikke må slakte dyr på grunn av fôrmangel.
 ??  ?? Gresset som ikke er vannet, er nesten helt brunsvidd.
Gresset som ikke er vannet, er nesten helt brunsvidd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway