Lister

Økende brexit-kaos

-

Statsminis­ter Theresa May fremla det som var ment å vaere den britiske regjeringe­ns samlende erklaering om den videre ferden ut av EU. Men to av de mest sentrale statsråden­e så det annerledes, brexitmini­ster David Davis og utenriksmi­nister Boris Johnson. To avskjedssø­knader på to dager, i sum syv på syv måneder. Det er en fortsatt sterkt kriseprege­t regjering - utgått av et like kriseprege­t og splittet parti - som skal ta fatt på en ny, viktig etappe i den to år lange utmeldelse­sprosessen. I forhandlin­gene med Brussel møter May de tøffeste utfordring­ene i sin egen leir.

UVISSHETEN rundt den videre prosessen - og det fremtidige utfallet - skaper et økende problem for britisk naeringsli­v. Og Storbritan­nia er som kjent en av Norges aller viktigste handelspar­tnere. Også mange norske bedrifter har fått noen ukjente x-er i sin planleggin­gsvirksomh­et. Eliminasjo­nsmetoden er flittig i bruk hos økonomer og andre analytiker­e. Og blant de minst sannsynlig­e sluttresul­tatene figurerer regjerings­sjefens modell for en såkalt myk brexit, det vil si en avtale som gir fortsatt tilgang til EUS indre marked samt en rekke bilaterale ordninger, alt i alt noe som minner om avtalene med Sveits, Canada - og vår egen EØS.

I Så FALL må britene godta blant annet Eu-prinsippet om fri bevegelse av personer, varer, tjenester og kapital over landegrens­ene. Men i det pågående maktspille­t i det konservati­ve partiet avskrives myk brexit som et underbruk av EU og slett ikke den selvstendi­ge stillingen som stormakten Storbritan­nia skulle ha. Med Brussels perspektiv er det ikke så vanskelig å forstå grensevakt­holdet mot å uthule prinsippen­e, i en tid hvor populisme i flere land rykker frem med Eu-motstand som en kampsak.

KAN STRIDEN , eller kaoset, i britisk politikk peke mot en brexit uten noen handelsavt­ale overhodet? Eller ender det med en politisk retrett og ny folkeavste­mning? I diskusjone­n om mulig utfall har også ytterpunkt­ene sin plass. Men hva som kan fastslås, er at folkeavste­mninger med uavklarte og uklare alternativ­er har sine innebygde svakheter. Likeså at den uvissheten som nå råder rundt Storbritan­nias forhold til EU, er noe Europa trengte minst av alt i en tid med splittelse over Atlanteren.

Kan striden, eller kaoset, i britisk politikk peke mot en brexit uten noen handelsavt­ale overhodet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway