Lister

Laerer om laks på sommerjobb

Daniel Egeland har laert mye om laks gjennom sommerjobb­en sin på Kvåsfossen Sørnorsk Laksesente­r.

- Av Camilla Klungland Ousdal

Egeland er 16 år gammel, og det er allerede hans fjerde sommer med jobb. I år er det den andre sommer hvor han jobber i bygget til laksesente­ret i Kvås. Før bygget ble ferdig i fjor sommeren, jobbet han to somre ved laksetrapp­en.

Familien til Egeland driver laksesente­ret, og det var slik han fikk jobb der.

– Siden familien driver stedet var det for så vidt lett for meg å få jobb her, smiler han.

Han jobber mest om sommeren, men også noen helger utover høsten når laksesente­ret har åpent. I sommer varierer arbeidstid­ene noe.

– Jeg står endel i kassa. Ellers går det i påfyll av varer, støvsuging og vasking. I tillegg hjelper jeg kundene som er innom med å svare på spørsmål de har om laksesente­ret, sier han.

HAN FORTELLER at man må kunne litt fakta for å jobbe på laksesente­ret. Selv har han laert mye del om laks.

– Det er greit å kunne svare når kundene spør om ting. Jeg kunne ikke alt fra begynnelse­n, men faren min laerte meg mye i starten. Han er sjefen på senteret. Jeg har laert mer etter hvert som jeg har jobbet her, sier Egeland.

Noen av kundene er veldig opptatt av laks og laksesente­ret. Egeland forteller at av og til laerer han noe nytt av kundene.

– De fleste kundene som kommer her laerer om laks og laksesente­ret av meg, men det er også kunder som har mye å laere bort til meg, sier han.

I sommer har laksesente­ret også en bjørneutst­illing med forskjelli­ge typer utstoppede bjørner og mye faktainfor­masjon som besøkende kan lese om.

NOE AV det han syns er best med sommerjobb­en er å prate med turistene.

– Det er gøy å prate med forskjelli­ge mennesker. Det er mange tyskere her, så da får jeg også øvet meg i å prate tysk, sier han.

Egeland får mange forskjelli­ge spørsmål fra kundene på senteret.

– Mange spør om vi selger fisk her. Det gjør vi ikke. Men vi selger fiskeburge­r, sier han.

Flere av de besøkende ønsker å prøve seg på fisking i elva. Da får Egeland også spørmål om fiskekort.

– Det er flere tyskere enn nordmenn som spør om å kjøpe fiskekort, men det selger ikke vi her, sier han.

I SOMMER har laksesente­ret i Kvås fått merke at det har vaert et veldig varmt, tørt sommervaer.

– Elva er mye lavere enn vanlig, og vannet er varmt. Laksen liker ikke når det er varmt og lite vann i elva. Den liker å holde seg i kaldere vann, og da kommer den ikke inn fra havet når det er så varmt, forteller Egeland.

Nede i kulpen forteller Egeland at vannet pleier å vaere fylt til toppen, og at det vanligvis er endel strøm og bobler i vannet. På grunn at den tørre sommeren er vannet roligere og vannet rekker ikke opp til toppet av glasset.

EGELAND SKAL jobbe frem til han starter på skole igjen, men det blir en ferietur med familien snart.

– Vi skal på ferietur til Tingvoll i Møre og Romsdal hvor vi skal på slektstref­f. Vi tar bilturen og kjører oppover, sier han.

 ??  ?? Nede i kulpen hos Kvåsfossen Sørnosk laksesente­r ser Daniel Egeland tegn til den varme sommeren. Vannstande­n er lavere enn den pleier å vaere. Vanligvis går vannet opp til toppen av glasset og det er mer strøm i vannet.
Nede i kulpen hos Kvåsfossen Sørnosk laksesente­r ser Daniel Egeland tegn til den varme sommeren. Vannstande­n er lavere enn den pleier å vaere. Vanligvis går vannet opp til toppen av glasset og det er mer strøm i vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway