Lister

– Alle er rammet

-

– Når det slaktes mye nå, slaktes det mindre i vinter. Det får konsekvens­er for arbeidspla­ssene på slakterien­e, sier bondelagsl­eder Kent Asle Frestad.

Han forteller at det for tiden er venteliste på slakt hos Nortura. Det varierer hvor mye bøndene i området har sendt inn, og vil sende inn, til slakt, men mange slakter mellom 20 og 30 prosent av besetninge­n.

– Det er ingen fôr å få kjøpt, og alle er rammet i større eller mindre grad, sier Frestad og legger til:

– Alle er tapere her, for når det slaktes mye kjøtt, får bonden lavere priser.

For noen dager siden falt det noen regnbyger over Lyngdal, men på Lista har det vaert helt tørt. Bondelagsl­ederen tror ikke det er mulig å berge avlingen som allerede er ødelagt, men sier at eventuelt regn i løpet av kort tid kan vaere med og redusere skadene.

– Vi i Lister-regionen er hardt rammet, og jeg ser bønder her på Lista som slår i panikk. En bonde fikk to-tre høyballer da han slo 50 mål, og da er det kritisk, sier Frestad, som aldri kan huske at det har vaert slik en tørke på Lista før.

– Det pleier å vaere tørt på Lista cirka hvert femte år, men denne tørken vi ser nå, var det ingen som kunne forutse, avslutter han.

Leder i Lista og Lyngdal Bondelag, Kent Asle Frestad, trekker frem forskjelli­ge ringvirkni­nger som tørken og fôrmangele­n får.

 ??  ?? – Alle er tapere her, for når det slaktes mye kjøtt, får bonden lavere priser, sier leder i Lista og Lyngdal Bondelag, Kent Asle Frestad.
– Alle er tapere her, for når det slaktes mye kjøtt, får bonden lavere priser, sier leder i Lista og Lyngdal Bondelag, Kent Asle Frestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway