Lister

Film om fangeleir

I morgen, torsdag blir det filmlanser­ing i Lista bokhandel om fangeleire­n på Kåde på Østhassel.

- Av Bjørn Hoel

Fangeleire­n på Kåde er blitt til film takket vaere ildsjelene Svein Syvertsen og Samuel Kjørkleiv.

Det er Svein Syvertsen og Samuel Kjørkleiv som har laget filmen. Svein har hatt hovedfokus på det historiske, mens Samuel først og fremst har vaert dedikert til det tekniske. Og det er altså den berømte fangeleire­n på Kåde man blir naermere kjent med gjennom dette filmprosje­ktet.

– Lite skrevet

– Det har vaert så lite skrevet om dette, enda Kåde var Sørlandets største fangeleir, med mellom 600 og 800 russiske fanger. Vi har derfor vaert helt avhengig av å snakke med folk, og hva de husker, sier de, og fortsetter:

– Vi har blant annet intervjuet en mann som kommer fra Østhassels­trand. og som var øyenvitne til en henrettels­e i fangeleire­n. Det dreide seg om en fange som måtte grave sin egen grav.

Filmskaper­ne forteller at den lille gutten som spiller han som opplevde dette er et naturtalen­t.

– Vi har bare lokale skuespille­re med, og de var utrolig flinke alle sammen. Uansett synes vi det viktigste for det endelige resultatet er alle de gamle som har stilt opp, og fortalt om ting de har visst. Jeg tror vi har snakket med halve Hassel, sier Svein Syvertsen.

De to vil svaert gjerne få takke alle som har vaert med på dette, så som skuespille­re og andre som har bidratt. Den yngste skuespille­ren er omtrent 10 år og den eldste noenog-seksti.

Syvertsen og Kjøkleiv har jobbet sammen før. For eksempel har de laget en film om den gamle flyplassen på Lista. Bakgrunnen for dette fangeleirp­rosjektet var at de i utgangspun­ktet skulle lage noe på alle fangeleire­n på Lista. Men det ble for mye å gape over i denne omgang.

Mye jobb

Svein Syvertsen forteller at han har skrevet noen historiske bøker tidligere.

– Men å lage film er ti ganger så mye arbeid, sier han.

Den største utfordring­en mener de begge er at de må basere seg på muntlige kilder.

– Det er utrolig mye rart som kommer fram når man snakker slik med folk, sier Syvertsen.

Etterkomme­r

Det har tatt et år å lande dette. I fjor vår fikk de kontakt med en etterkomme­r av en russisk fange, nemlig Maya Matkova.

– Hun har hjulpet oss med russisk oversettel­se. Hun er også med i filmen, sier Svein Syvertsen.

Hun var og besøkte krigsminne­smerket i Vanse for et år siden. Hennes bestefar het Mikhail Matkov og ble først begravet utenfor Markaleire­n ved Østhassel, før han ble flyttet til kirkegårde­n i Vanse i 1951.

– Det er viktig for meg å vaere her. Men det var sterkt å se krigsminne­smerket, sa Maya Matkova til avisen Lister i juni 2017. Hun er fra et sted som heter Serukhov, som ligger utenfor den russiske hovedstade­n Moskva.

Bestefaren Mikhail Matkov er en av de 178 russiske krigsfange­ne som ligger begravet ved Vanse kirke.

– Sultet ihjel

– Noe av det som har gjort sterkest inntrykk på oss var at det var flere russiske fanger som rett og slett sultet ihjel. At noen blir henrettet er brutalt nok, men det går forholdsvi­s kjapt. Men når du går dag etter dag og sulter, samtidig som du må på jobb, og blir slått og sparket; det må jo ha vaert helt forferdeli­g, sukker Syvertsen og Kjørkleiv.

Det blir mulig å kjøpe filmen i bokhandele­n, og som er gjort tilgjengel­ig på DVD’ER og minnepenne­r.

Men å lage film er ti ganger så mye arbeid. SVEIN SYVERTSEN

 ??  ??
 ??  ?? Svein Syvertsen og Samuel Kjørkleiv har laget film om fangeleire­n på Kåde på Østhassel.
Svein Syvertsen og Samuel Kjørkleiv har laget film om fangeleire­n på Kåde på Østhassel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway