Lister

Kjørte bil i narkorus

Først ble 53-åringen fra Farsund tatt for ruskjøring i Søgne. Da blodprøve var tatt i Kristiansa­nd, tok han buss tilbake til bilen og satte seg bak rattet igjen.

- Av Svein Morten Havaas

Også på turen hjem fra Søgne til Farsund ble 53-åringen stanset av politiet. Nå er han dømt til 75 dagers fengsel og en bot på 30.000 kroner for disse to forholdene, samt ytterliger­e ett tilfelle av kjøring i ruset tilstand. Dommen, som nylig ble avsagt i Kristiansa­nd tingrett, omfatter også seks tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort og tre overtredel­ser av legemiddel­loven for bruk av narkotika.

Retten har også fradømt farsundsma­nnen sperrefris­t for førerrett for motorvogn for alltid.

Tatt to ganger

Det var torsdag 9. mars i fjor at 53-åringen ble tatt to ganger for ruskjøring. Han kjørte fra sin bopel i Farsund om ettermidda­gen og planen var å ta danskeferg­a fra Kristiansa­nd. Tidligere på dagen hadde han inntatt noe amfetamin, men han følte seg ikke påvirket under kjøringen, har han forklart. I tillegg hadde han røyket hasj om lag en uke tidligere.

Farsundsma­nnen ble kontroller­t av en politipatr­ulje da han stanset ved en bensinstas­jon i Søgne for å fylle bensin. På grunn av mistanke om kjøring i påvirket tilstand ble han fremstilt for blodprøvet­aking ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd. Ved klinisk undersøkel­se ble han vurdert å vaere lett påvirket. Senere analyseres­ultat bekreftet mistanken om at han var påvirket både av metamfetam­in og virkestoff­et i hasj, THC.

Etter blodprøvet­akingen ble 53-åringen kjørt til rutebilsta­sjonen i Kristiansa­nd sentrum. Han hadde en ekstranøkk­el til bilen i sin toalettmap­pe, og valgte derfor å ta bussen til Søgne. Der satte han seg igjen bak rattet i bilen sin og kjørte denne hjem mot Farsund.

Ved halv elleve-tiden om kvelden ble domfelte igjen stanset av politiet – denne gangen i Lauervik terrasse i Farsund. Blodprøver ble tatt igjen og analysene av disse viste at han også nå var påvirket av de samme narkotiske stoffene.

Samme kveld ble det foretatt ransaking av tiltaltes bopel i Farsund. Der ble det funnet en mindre mengde med blanding av tobakk og hasj.

Uten førerkort

Det andre tilfellet av ruskjøring skjedde i Farsund lørdag 27. mai i fjor. I tillegg er 53-åringen dømt for kjøring uten gyldig førerkort til sammen seks ganger. Retten viser til at Lister tingrett 29. mai 2015 fradømte farsundsma­nnen retten til å føre førerkortp­liktig motorvogn for en periode på halvannet år. Han hadde ikke avlagt ny førerprøve i mellomtide­n.

I retten la 53-åringen alle kort på bordet og erkjente straffskyl­d for alle forhold.

Han var også tiltalt for å ha stjålet en benk tilhørende Kaffihjørn­et i Lyngdal, men aktor, politiinsp­ektør Einar Hald trakk dette tiltalepun­ktet så dermed ble han frikjent for dette.

53-åringen er tidligere domfelt fire ganger i Norge og en gang i Danmark, blant annet for kjøring i ruspåvirke­t tilstand to ganger. Dette er vektlagt i skjerpende retning ved straffeutm­ålingen. Det er også skjerpende at ruskjøring­en har funnet sted i tettbebygd­e og trafikkert­e områder og over lengre strekninge­r. Mannens tilståelse er vektlagt i formildend­e retning.

– Kjøring i påvirket tilstand er et samfunnspr­oblem med stort skadepoten­siale. Tiltaltes straffehis­torikk viser også at han utviser en mangel på respekt for gjeldende lover og regler, skriver rettens leder, dommerfull­mektig Torleiv Drangsland, som hadde Wenche Digervold og Inge Øksendal med seg som sivile meddommere.

Elektronis­k?

Samfunnsst­raff ble foreslått av tiltaltes forsvarer advokat Oscar Ihlebaek, men retten mener han ikke er i en slik rehabilite­ringssitua­sjon som kan begrunnen en slik anvendelse. Det vises også til at 53-åringen ble dømt til samfunnsst­raff i 2015, men at han ikke klarte å gjennomfør­e denne.

At fengselsst­raff vil kunne få yrkesmessi­ge konsekvens­er for tiltalte har ikke retten lagt avgjørende vekt på. Han må uansett sone straffen han ble idømt i september i fjor. Det vises til at han eventuelt kan søke Kriminalom­sorgen om elektronis­k soning.

– Etter rettens syn bør tiltalte vaere en egnet kandidat for elektronis­k soning, heter det i dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway