Lister

Farligere å formidle

-

TDette er forhold som må løftes høyere på den internasjo­nale dagsordene­n, noe Norge bør bidra til.

V 2-reporteren Kadafi Zaman var på jobb i Pakistan da han ble arrestert under en massepågri­pelse av opposisjon­spolitiker­e og sympatisør­er foran neste ukes valg i landet. Å vise frem norsk og internasjo­nalt pressekort hindret hverken brutalitet eller åpenbart fabrikkert­e og til dels absurd moststride­nde anklager fra politiets side. Mandag ble Zaman løslatt mot kausjon. Men TV 2-sjef Olav T. Sandnes kommentar står ved makt:

«Dette er et angrep ikke bare på ham og TV 2, men på den frie pressens rolle».

Og rollen gikk i det aktuelle tilfellet ut på å avdekke forhold rundt det pakistansk­e myndighete­r søker å fremstille som et fritt og demokratis­k valg.

I DAGENS VERDEN finnes det dessverre mange mediefolk med tilsvarend­e opplevelse­r, et urovekkend­e antall har også måttet bøte med livet. To land topper den årlige statistikk­en fra Reportere uten grenser (RSF), Syria og Mexico. Altså, et krigsområd­e som har gått i oppløsning som nasjon og et land i familie med vestlige demokratie­r. Også myndighete­ne i Filippinen­e og Tyrkia har sikret sine land en solid plass på listen. Enten det dreier seg om borgerkrig­stilstand i regi av narkotikak­arteller eller makthavere i ferd med demontere demokratie­t – å rapportere, for at omverdenen skal få innsikt i hva som foregår, blir stadig farligere.

DE PAKISTANSK­E politifolk­ene skal ha betegnet voldsbruke­n som en «laerepenge», det vil si en klar melding om hva TV 2-reporteren bør holde seg unna under neste besøk i familiens opprinnels­esland. Zaman roser det pakistansk­e rettsvesen­et, som i går viste sin integritet ved blankt å avvise politiets anklagefab­rikasjon. Etter alt å dømme en fortjent ros, som dommerkoll­egene i en rekke andre land på RSFS liste neppe bør gjøre regning med.

DET FRIE ORD og fri nyhetsform­idling er under press – og angrep – fra flere kanter og i både mer og mindre raffinerte former. At faerre journalist­er nå mister livet på jobb, har en sammenheng med at faerre oppsøker de farligste områdene. Men fengsling øker. Frie medier knebles i land etter land. Også reportere fra omverdenen, slik som i dette tilfellet, risikerer en håndfast «laerepenge». Dette er forhold som må løftes høyere på den internasjo­nale dagsordene­n, noe Norge bør bidra til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway