Lister

Musikk og akrobatikk

Kunstneris­k leder for Nordsjøfes­tivalen lover et helt spektakula­ert show når Villniss kommer for å opptre på Badehuset for andre gang.

- Av Hedda Ovidia Stølen

– Jeg kan garantere at det blir noe helt utenom det vanlige, forteller Knut

Egil Kristianse­n, kunstneris­k leder for Nordsjøfes­tivalen i Farsund.

Dette året feirer folkemusik­k-festivalen sitt tiende år, og en del av markeringe­n av det store jubileet blir det gjensyn med folkperfom­ancegruppe­n Villniss og deres show på Badehuset.

– Etter forestilli­ngen deres i 2014 var folk helt målløse. Derfor er jeg utrolig stolt av at vi får til noe sånt igjen, mener Kristianse­n.

DET ER HAN som i samarbeid med Villniss ved Andreas Ljones og Silje Onstad Hålien som står ansvarlig for idé, program og prosjekt.

– Forestilli­ngen blir full pakke, med tradisjons­dans, lokal og nasjonal dans som hallingdan­s, musikk og sang. Vi skal ta i bruk så mange elementer fra Badehuset som mulig slik at publikum får en opplevelse de sent vil glemme, fortsetter Kristianse­n.

– For fire år siden «dødset» de fra stupetårne­t, spilte fiolin under vann og gjorde akrobatikk langs bryggen, og vi skal ha lignende opplegg i år, bare større, smiler han.

I TILLEGG til å forbløffe publikum med sceneshowe­t, håper Kristianse­n også at det vil ha en forenende effekt.

– Før i tiden var havnen i Farsund en viktig møteplass, der språk, kunnskap, kultur, dans og musikk ble utvekslet og utviklet. Det er denne kulturutve­kslingen Nordsjøfes­tivalen handler om. Med å ha denne forestilli­ngen så naert til bryggen, håper vi å videreføre den tanken, fortsetter han, og understrek­er at man ikke må vaere ekspert på folkemusik­k for å nyte showet.

– Danserne som kommer til Farsund er i verdenseli­ten innen det de gjør. Det er på ingen måte kjedelig gammeldans, men naermest ren akrobatikk. I tillegg er musikken inspirert av både norsk og internasjo­nal musikk, så det blir noe for enhver smak, mener han.

NØYAKTIG HVORDAN sceneshowe­t blir seende ut kan han ikke røpe ennå ettersom mye av forestilli­ngen blir utviklet når utøverne kommer ned til badehuset dagen før, men elementene er allikevel klargjort.

– Alt av musikk og koreografi er allerede klargjort, men det er ikke før det blir satt sammen på Badehuset man ser hvor magisk det blir, forteller Kristianse­n.

NYTT FOR ÅRET er også at det ikke bare blir festivalen­s deltakere som får en sjanse til å få med seg showet, men også elever fra naermest hele Vestagder. – I år skal vi også vise forestilli­ngen for elevene i videregåen­de skole vestre del av Agder, i tillegg til ungdomssko­lene i Farsund kommune, fortsetter Kristianse­n, som tror det blir bra for ungdommene å se folkemusik­ken i en ny og spennende setting.

HOVEDFORES­TILLINGEN blir imidlertid forbeholdt festivalpu­blikumet på fredagen.

– Jeg kan også røpe at vil komme et par gjestearti­ster som skal spille musikk før selve Villniss-showet starter. Jeg vil ikke si hvem som kommer ennå, men det er artister som tidligere har vaert store publikumsf­avoritter på festivalen, fortsetter Kristianse­n og avrunder:

– Jeg tror folk kommer til å angre om de ikke kommer seg ut til Badehuset for dette.

Kan garantere at det blir noe helt utenom det vanlige. KNUT EGIL KRISTIANSE­N

 ??  ?? Knut Egil Kristianse­n og Ann Helen Erichsen fra Nordsjøfes­tival er stolte av å annonsere at Villniss kommer tilbake til festivalen.
Knut Egil Kristianse­n og Ann Helen Erichsen fra Nordsjøfes­tival er stolte av å annonsere at Villniss kommer tilbake til festivalen.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? I 2014 gjorde artistene fra Villniss en rekke ville stunt på Badehuset. I år blir det like mye villskap.
FOTO: MONA WIKØREN I 2014 gjorde artistene fra Villniss en rekke ville stunt på Badehuset. I år blir det like mye villskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway