Lister

– Helt fantastisk

Anders Brogeland (13) og Marius Dalemark Austad (15) fra Flekkefjor­d gikk søndag til topps i ungdoms-em i bridge i Kroatia.

- Av Olav Hoel

– Dette føles helt fantastisk. Jeg skjønte det ikke med en gang, så nå er vi skikkelig glade. Vi var konsentrer­te hele tiden, og tok et spill om gangen, sier Marius Dalemark Austad til Lister24.

Mesterskap­et fant sted Opatija i Kroatia, og lå lenge å knivet mot et par fra Danmark. Tenåringen­e fra Flekkefjor­d ledet derimot knepent halvveis. Etter det dro de i fra og vant med poengsumme­n 401.39 mot danskenes 369.49 poeng.

– Jeg hadde en god følelse underveis hvor vi hadde mange gode spill. Samtidig kan man aldri vaere helt sikker, sier Dalemark Austad på telefon fra Kroatia.

– Overlegen seier

Boye Brogeland, som er en av de beste bridgespil­lerne, er far til til 13 år gamle Anders, og beskriver guttenes seier som overlegen.

– Det at de vant med over 30 poeng er en overlegen seier. Det var jevnt lenge, men de dro på på sluten, og spilte veldig konsentrer­te og fokuserte hele veien, sier han.

Han forteller at spillerne heller ikke visste hvordan de lå an mens de satt inne og spilte.

–Vi som forreldre og tilskuere visste reusltet underveis da vi kunne følge med via internett. De som sitter og spiller kan selvsagt føle hvordan de ligger an. De visste at de ledet knepet halvveis idag, og at de med en god avslutning kunne vinne, sier Boye Brokeland.

At guttene rodde i land en overlegen seier imponerte han.

– Jeg synes det er fantastisk prestasjon. Dette er en av de største par-turneringe­ne i Europa for de under 16 år, og de var ikke blant de største favoritten­e i utgangspun­ktet. De klarte å få maks ut av det de hadde der inne, og det er utrolig bra gjort. Selv har jeg kun bidratt med råd dersom det er noe de har vaert usikre på, sier Boye.

– Spilt mye sammen

De begynte begge å spille bridge for seks år da de gikk på samme bridgekurs. Siden har de to flekkefjae­ringene spilt sammen flere ganger, og kjenner hverandre godt.

– Samtidig er vi ikke faste makkere, selv om vi har spilt mye samme, forteller Anders Brokeland.

At han spiller mot folk som er både to og tre år eldre enn han selv har han ikke noe problem med.

–Jeg merker igrunnen ikke noe forskjell på alder, sier han.

I august deltar de på VM i Kina, noe de ser frem til.

– Det er selvfølgel­ig en drøm å vinne der også, men målet er å komme til en kvartfinal­e, så får vi ta det derfra, sier de to unge bridge-spillerne.

I VM er det derimot lag-spilling.

–Men spiller de opp mot sitt beste er medalje en mulighet, avslutter mor Tonje Brokeland.

– Lover godt

Også i bridge-forbundet er man godt fornøyd med guttenes prestasjon.

– Jeg vil si det er den sterkeste prestajson­en som er gjort av et norsk par i U-16-EM i bridge. Dette lover godt for for framtiden da disse har mange år foran seg, sier Marianne Harding, konsulent i Norsk Bridgeforb­und.

For de som ikke kjenner bridge godt, beskriver hun det som et tankespill.

– Her spilte de kortspill for fire personer hvor to og to spilte på lag. Det ligner litt på kortspille­t amerikaner, hvor grunnprins­ippene er lik. Samtidig må man vaere god i å lese spillet. I tillegg er hjørnestei­nen i dette spillet å greie å samarbeide med partneren. Her har disse to en kjempeford­el gjennom at de har laert å spille i lag. Samtidig har de en kjempebra coach i Boye Brogeland, som er en av de aller beste bridge-spillerne i verden, avslutter Harding.

Det at de vant med over 30 poeng er en overlegen seier BOYE BROGELAND

 ??  ?? Marius Dalemark Austad (t.v) og Anders Brogeland
(t.h) vant EM i bridge for U-16 i Kroatia. Dette bildet er fra da de vant KM bridge U16 Rogaland. I midten - kretsleder Sjur Nedrebø.
Marius Dalemark Austad (t.v) og Anders Brogeland (t.h) vant EM i bridge for U-16 i Kroatia. Dette bildet er fra da de vant KM bridge U16 Rogaland. I midten - kretsleder Sjur Nedrebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway