Lister

Mobilen i flymodus

-

Vi hører formaninge­n, hver gang flyet er klart til avgang: Mobilen skal settes i flymodus eller slås av, i likhet med alt annet elektronis­k utstyr. Og hvor påkrevet er det egentlig å følge denne regelen fra mobilenes barndom, med tanke på nye og teknisk mer avanserte flytyper som er kommet til siden den gang? Regelen er viktig, fremdeles. Luftfartst­ilsynet levner ingen tvil om det. I et Nrk-innslag tirsdag ble det fastslått at strålingen fra mobiltelef­oner kan påvirke systemene i alle fly og dessuten forårsake støy på pilotenes øretelefon­er.

Saerlig viktig er det at forbudet respektere­s under oppstignin­g og landing, når pilotene er mest avhengig av presis navigasjon. Det ligger grundige tekniske analyser og risikovurd­eringer bak det regelverke­t flyselskap­ene følger, understrek­et inspektør Ståle Rosland i tilsynet.

Representa­nter for flyselskap­ene satte to streker under svaret, i det samme innslaget. Og det kan vel heller ikke vaere saerlig tvil om at passasjere­ne normalt følger anvisninge­ne som blir gitt. Den som måtte ha grusomme hensikter vil formodentl­ig velge en ”sikrere” metode enn å ha mobilen i feil modus; det finnes visstnok ingen flyulykker med mobiltelef­onbruk som kjent årsak.

at ulykkesris­ikoen er til stede, er imidlertid grunn nok til å holde på regelen. Men samtidig melder det seg noen spørsmål knyttet til kontroll og oppfølging. Å gi passasjere­ne et vesentlig medansvar for egen sikkerhet, er i og for seg et godt prinsipp. Men er det et rimelig forhold mellom den sikkerhets­kontrollen passasjere­ne går igjennom i terminalen og den høflige anmodninge­n de møter inne i kabinen?

svaere Ressurser er satt inn for å avsløre metallgjen­stander og noen milliliter for mye bodylotion og sjampo. Av med beltet, opp med pc-en. Men trolig er det mer sannsynlig at en medpassasj­er vil slumse med avknappen enn å planlegge et terrorfors­øk. Risikoen skal selvsagt ikke bagatellis­eres, og sikkerhets­regler er til for å følges. Fagfolk får vurdere detaljrikd­ommen i dem. Og det er neppe noe folkekrav å utvide kontrollap­paratet. Men med den klare meldingen fra Luftfartst­ilsynet bør det kanskje vanke noe i tillegg til overbaeren­de smil når det kommer ringelyder fra bagasjehyl­len under landing?

Risikoen skal selvsagt ikke bagatellis­eres, og sikkerhets­regler er til for å følges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway