Lister

Naturen trenger et ombud

-

I forbindels­e med de prosessene som nå pågår i Vestagder for tre nye kommuner, Kristiansa­nd, Lindesnes og Lyngdal ønsker Naturvernf­orbundet i Agder å løfte inn et forslag om en ny stilling i kommunene, et naturombud.

Vi vet at det arbeides med ulike klimatilta­k i de fleste kommuner for å bidra til å redusere de globale klimaprobl­emene. Men oppmerksom­heten om arbeidet for å beskytte naturen og artsmangfo­ldet er det mindre interesse for.

I nyere tid er det ett internasjo­nalt og et nasjonalt prosjekt for naturvern som noen trolig ennå husker. Etter Gro Harlem Brundtland­s fremleggel­se av rapporten Vår felles fremtid i FN i 1987 ble det et løft for naturvern og artsbeskyt­telse i Norge formidlet som Lokal Agenda 21. Samtidig betalte Staten en hel miljøvernl­ederstilli­ng i alle landets kommuner i to år. Den entusiasme­n som dette bidro til for gode naturtilta­k, døde bort etter noen år.

Så i 2008 kom Postkortak­sjonen fra miljøvernm­inister Erik Solheim. Det var et tiltak for å stimulere alle landets kommuner til å ta bedre vare på sitt artsmangfo­ld. Alle kommunene fikk da tildelt en rødlistear­t og å ha et spesielt ansvar for den. Meningen var at dette kunne bidra til å stoppe tap av biologisk mangfold, ikke bare med å gjøre tiltak for den enkelte arten som kommunen fikk ansvar for, men også generelt å gjennomfør­e tiltak for å styrke artsmangfo­ldet.

I dag preges svaert mange kommuner av stor anleggsvir­ksomhet med omfattende naturødele­ggelser. Det gir sysselsett­ing, noe som åpenbart har høy prioritet hos politikere og med tilsvarend­e laber interesse for naturverdi­er.

En av de viktigste årsakene til at arter går tapt eller blir sjeldnere, er at leveområde­ne enten forsvinner, eller at kvaliteten forringes. Leveområde­ne går tapt ved at de blir nedbygd, oppdyrket, gjødslet, på grunn av forurensin­g, gror igjen, eller at gammelskog blir avvirket med store hogstflate­r med mer. Naturen trenger tydelige stemmer med innflytels­e i kommunal forvaltnin­g. Et naturombud kan, etter vår oppfatning, vaere et middel til å beskytte de ulike naturtypen­e, kulturland­skapet og styrke artsmangfo­ldet forutsatt at det tillegges en reell innflytels­e på kommunenes virksomhet. Det bør få en sentral plassering i kommunenes ledelsesst­ruktur og innflytels­e på arealforva­ltningen, vaere en fristilt stilling med vekt på egenskaper som engasjemen­t, faglig dyktighet og initiativ. Ombudet skal fremme naturens interesser i de nye kommunene og bør arbeide tett opptil og i forståelse med aktuelle organisasj­oner. Slike ombud er selvfølgel­ig like påkrevet i andre kommuner.

Naturvernf­orbundet i Agder ved Peder Johan Pedersen,

fylkeslede­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway