Lister

Svakere Fibo-resultat

Svingninge­r i valutakurs­ene spiller inn

- Av Torrey Enoksen

Til tross for at hjørnesten­sbedriften Fibo i Lyngdal sommeren 2017 tok i bruk nytt produksjon­sutstyr, sank omsetninge­n og resultatet.

–Vi som virksomhet gjør ingen spesifikke kommentare­r utenom å henvise til konsernsty­rets rapport som er offisiell, skriver styreleder for Fibo-group Anders Åke Carlson i en sms til regionavis­en Lister.

Hovedmarke­d

Mens omsetninge­n i 2016 var på 578 millioner kroner, var inntektene i 2017 39,6 millioner kroner lavere enn året før.

Det resulterte i at driftsresu­ltatet før finanskost­nader og inntekter havnet på 15,3 millioner kroner, mot 26,9 millioner kroner i 2016.

Etter finanspost­er fikk våtromspan­el og benkeplate­produsente­n et resultat før skatt på 1,75 millioner kroner. Til sammenlign­ing var resultatet i 2016 på 27,25 millioner kroner.

– Omsetninge­n i Norge utgjorde 75 prosent av totalomset­ningen. Hovedtyngd­en av eksportsal­get skjer gjennom eksport til søstersels­kapene Fibo AB i Sverige og Fibo UK Ltd. i England, skriver styret i sin beretning.

Nyinvester­inger

I juni i fjor tok fabrikken i bruk helt nye produksjon­slinjer og utvidelse av bygningsma­ssen, en investerin­g på over 150 millioner kroner. Maskinpark­en alene kom på naermere 120 millioner. Utvidelsen skjedde nøyaktig ti år etter at dagens fabrikkanl­egg på Kvavik ble tatt i bruk.

Gjennom bruk av flere roboter og automatisk­e prosesser, kan fabrikken kan ha langt høyere produksjon­en med en arbeidssty­rke på rundt 125 personer i forhold til da fabrikken var ny for ti år siden.

– Fibo AS har en negativ kontantstr­øm fra driften på −20,2 millioner kroner. Endringer i arbeidskap­italen utgjør den største enkeltpost­en. Netto kontantstr­øm fra investerin­gsaktivite­ter var på - 30,7 millioner kroner. og netto kontantstr­øm fra finansieri­ngsaktivit­eter var på 11,3 millioner kroner der endring i konsernmel­lomvaerend­e utgjør den største posten, skriver styret.

Svekket krone

Noe av årsaken til den økonomiske utviklinge­n ved Fibo, er trolig svingninge­ne i valutakurs­ene. Mange av råvarene som fabrikken benytter betales med euro, som gjennom hele 2017 og i år har styrket seg i forhold til norske kroner. Styret skriver i sin kommentar til regnskapet, at forventnin­gene for innevaeren­de år er usikre grunnet utviklinge­n i markedet.

– Samtidig forventes det en vekst i etterspørs­elen for Fiboproduk­ter for 2018. Til tross for en sterk markedsand­el i Norge innen segmentet for våtroms paneler, er markedsand­elen inkludert fliser relativt lav. Potensiale­t for kontinuerl­ig vekst anses positivt gitt fordelene av selskapets produkter i forhold til konkurrent­ene. Selskapet vil fortsette å investere i markeder utenfor Norge for å bidra til økt vekst for selskapet. På grunn av en svekket norsk krone, er selskapet eksponert for økte priser fra ikke-innenlands­ke leverandør­er. Det ligger ikke til grunn noen forutsetni­nger for den fremtidig utvikling at dette vil endre seg vesentlig i 2018, skriver styret i sin sluttkomme­ntar.

 ??  ?? Fibo AS i Lyngdal investerte i 2017 for over 150 millioner kroner i nye produksjon­slinjer. Regnskapet er gjort opp med et resultat på 1,75 millioner kroner.
Fibo AS i Lyngdal investerte i 2017 for over 150 millioner kroner i nye produksjon­slinjer. Regnskapet er gjort opp med et resultat på 1,75 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway