Lister

Kapret engelskmen­n og publikum

- Av Torrey Enoksen

Kanoner drønner i det fjerne. På Torvet går norske soldater nervøst frem og tilbake og speider. Der! Der kommer det engelske skipet som kaperne har klart å borde.

Tiden er skrudd tilbake til 1808, til en faktisk hendelse utenfor Loshamn.

Et britisk skip, lastet med store mengder gods og varer, har forsøkt å seile forbi norske kysten.

MEN INNE på land har lokale sjømenn fra alle samfunnsla­g oppdaget skipet. I sine små og lette fartøyer ror og setter de seil mot inntrenger­en som har seilt inn i norsk farvann.

Mellom 1807 og 1814 herjer Napoleons krigene. Norge og Danmark er alliert med Napoleons Frankrike. Britene på sin side er fienden. Dette betyr at det er svaert vanskelig for alle, ikke minst er det mangel på en rekke matvarer.

Norske myndighete­r hadde gitt kystbefolk­ningen som hadde tilgang til båter og mannskaper til å bordre og føre utenlandsk­e skip som ikke var en del av alliansen Norge og Danmark støttet inn til havn der varene ble solgt til høyst bydende.

I DAG ville vi nok ha kalt dem for sjørøvere eller pirater, men kapringen av blant annet engelske seilskip var en kjaerkomme­n inntekt for dem som deltok. Utfallet av Napoleonsk­rigene bidro også til Norge i 1814 fikk sin egen grunnlov, selv om seiersherr­ene etter krigen besluttet at Norge skulle tilfalle Sverige.

Heldigvis var det ikke blodig alvor i Farsunds havnebasse­ng tirsdag kveld, men Kapertiden er en viktig historisk periode for hele kyststrekn­ingen fra Lista til Oslofjorde­n å bli minnet på.

FLERE TUSEN mennesker fylte Torvet fra fjern og naer fikk med seg Kapersjøsl­aget på ei av de flotteste Kapernette­ne denne markeringe­n noen gang har hatt.

For mens kanonene på Torvet drønnet så kraftig at det må ha gitt utslag på instrument­er som måler jordskjelv her til lands, kunne hyl og slåsskampe­r høres fra «Adella» som seg i sakte fart inn til havn.

DRAMAET fortsatte inne på land da kaperne dro de engelske seilerne inn på land. Enkelte forsøkte å stikke av, blant annet hoppet tre menn på sjøen. «Bråkmakern­e» ble raskt fanget og satt på plass.

For oss som lever i 2018, må kapring av skip betraktes som en siste utvei. Det var det nok også for dem som levde under svaert vanskelige og desperate kår under Napoleonsk­rigen. Selv om historiker­ne ikke snakker så veldig høyt om det som skjedde langs vår langstrakt­e kyst under krigen som delte Europa mellom 1808 og 1814, har Farsund god grunn til å vaere stolt av det sjøfolkene utsatte seg for å berge deres og familiens liv.

Det er en historisk hendelse som må formidles videre.

Kapernatt med sjøslag tirsdag kveld i Farsund sentrum ble nok en gang en publikumss­uksess.

 ??  ?? Kaperne har klart å få det engelske skipet til å legge til kai i Farsund, og jubler uhemmet samtidig med at de slåss som gale for å holde kontroll på skipet.
Kaperne har klart å få det engelske skipet til å legge til kai i Farsund, og jubler uhemmet samtidig med at de slåss som gale for å holde kontroll på skipet.
 ??  ?? Sorenskriv­er i Lister, Just salvesen, får opplysning­er om av Bernt Erik Spinnanger om skipet var engelsk, og dermed gis det mulighet for å auksjonere varene på skipet.
Sorenskriv­er i Lister, Just salvesen, får opplysning­er om av Bernt Erik Spinnanger om skipet var engelsk, og dermed gis det mulighet for å auksjonere varene på skipet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway