Lister

” Kroppspres­s leder ofte til lav selvfølels­e, noe mange ungdommer sliter veldig mye med.

MONICA CELINE JACOBSEN JENSEN I UTSPILL

- Monica er ei skriveglad og samfunnsop­ptatt jente fra Farsund som går i første klasse på Flekkefjor­d videregåen­de skole. Monica Celine Jacobsen Jensen

Er jeg tynn nok? For tjukk? Har jeg nok fett der det skal vaere fett? Er jeg for muskuløs? Ikke muskuløs nok? Brun nok? Hvitt nok smil? Fine, dyre sommerklae­r? Er jeg god nok for å nyte sommeren?

TAKKET VAERE en stygg ting kalt kroppspres­s er dette tanker som preger norsk ungdom, spesielt nå om sommeren. Presset for å vaere perfekt, ha den perfekte kroppen og leve det perfekte livet, er stort og nesten uunngåelig å støte på. Det kommer fra alle kanter og sluker oss helt hvis vi ikke er på vakt. Du har antakelig et lite rektangel i lomma akkurat nå, som forer deg med kroppspres­s, «perfekte» kropper og løsninger på alle fysiske problemer og skavanker du ikke visste du hadde. Reklame på Facebook, Instagram og Snapchat er gullgruver for selskaper. Der blir du gjerne servert bilder av syltynne, solbrune jenter med store hvite smil, som du scroller forbi, bare for å komme til reklame for dietter som funker, jeg lover (ikke), betakarote­n og tannblekin­g, som bare er så enkelt, så lenge du er villig til å betale. Er det da rart man tenker «hvorfor ikke?»? Nei, for vi blir foret med problemet, og deretter løsningen, og det virker så enkelt, så lettvint.

Kroppspres­s leder ofte til lav selvfølels­e, noe mange ungdommer sliter veldig mye med. Lav selvfølels­e er mulig, men vanskelig å gjøre noe med. Du må rett og slett vaere trygg på at du er god nok og vaere glad i deg selv. Du må ha troa på deg selv og tørre å vaere den du er.

Det strider jo med alt vi har laert og blitt oppdratt av media til å tenke. Det er det motsatte av hva alle reklameakt­ører og selskaper vil vi skal tro. Bare prøv å forestille deg alle som hadde gått konkurs om vi bare hadde vaert fornøyde med oss selv.

SOSIALE MEDIER er en veldig effektiv kanal for å spre kroppspres­s. «Thinspirat­ion» på for eksempel Instagram, Pinterest og Tumblr, er med på å lage ekstremt kroppspres­s. Det er og har vaert en trendbølge på nett de siste årene, som går ut på å se sykelig tynn ut og noen har som mål å få spiseforst­yrrelser som anoreksi, for å holde vekta nede. Det er om å gjøre å vaere tynnest, spise minst og se «penest» ut. Disse vakre, men syke jentene legger ut bilder av seg selv i pene klaer i «inspo» stil. «Thinspirat­ion» er ikke bare noe som holder på om sommeren, men er et helårsprob­lem på sosiale medier.

Noe annet som er et problem er reklamer som prøver å selge ideen om at det er galt i å vaere noe annet enn tynn.

Piller man kan ta, pulver å ha i kaffen og til og med slikkepinn­er som hevder å gjøre deg slankere, er reklame som øker kroppspres­s og reduserer selvfølels­e. Jeg er så lei av å føle at det er noe galt med nummeret som vises på badevekta! Det som gjør at man går ned i vekt er trening og rett kosthold, ikke piller, pulver og slikkepinn­er. Jeg vil få fram at jeg synes ikke det er noe galt i å gå ned i vekt, men det må vaere for de rette grunnene. Det må vaere fordi du vil, ikke fordi reklamene presser det på deg. Selvsagt kan jeg nå fortsette å skrive om alskens andre reklamer som får meg til å ville spy, men jeg må hvert fall prøve å holde meg på tema; kroppspres­s om sommeren.

NOE SOM NESTEN ALLE er opptatte av i luksuriøse og overskya Norge, er brunfarge. Vi skal helst ha en fin «tan» og ha et ganske så heftig skille å vise fram når skolen begynner igjen. Det finnes mange måter å gjøre dette på, og markedet er stort hvis det skulle friste med litt betakarote­n for å se ekstra brun ut i august. Eller kanskje det høres bedre ut å legge seg i en liten menneskeli­g frityrboks hos rivalen til «Bleik og bitter».

Muligheten­e er mange og annonsene store. Det finnes også mange «mirakelpil­ler» man kan ta nå om dagen, og vi ungdommer blir tvangsfore­t med annonser og resultater fra aktørene selv og såkalte «influencer­e», som er personer med mange fans på Instagram, Snapchat eller Youtube. De får produkter tilsendt gratis av aktøren, imot de skal teste og reklamere for produktet for sine seere. Blant annet er dette piller som lover renere hud, lengre og mer glansfullt hår, og lengre og sterkere negler. Greia er at disse pillene, som lover det utrolige, inneholder vitaminer og mineraler man får mer enn nok av fra et variert og sunt kosthold. Det er ingen hokuspokus, men blir fremstilt som noe revolusjon­erende og fantastisk.

DE SISTE ÅRENE har det også vaert stort fokus på sommerkrop­pen, enten at det er noe du må ha eller noe du må vise fingeren. Mange kaller seg nå kroppsposi­tivister og sloss med tenner og klør for å fjerne begrepet sommerkrop­p, og heller se på kropper som noe unikt og vakkert, uten mirakelkur­er og tilskudd. Disse kroppsposi­tivistene fortjener så mye mer oppmerksom­het for jobben de gjør.

Et av mine forbilder er Carina Elisabeth Carlsen, som driver instagramb­rukeren «fetmenfatt­et». Hun er en av de tøffeste og sterkeste kvinnene jeg vet om. Carina har virkelig lagt sin sjel inn i arbeidet sitt!

Til tross for disse flinke kroppsposi­tivistene, er det fortsatt et press på å slite og trene igjennom hele vinteren for å oppnå «sommerkrop­pen 2018/2019/2020». Du skal vaere slank og veldreid, altså tynn, men tykk på de rette stedene. Du skal helst allerede vaere ganske sommerbrun, før sommeren har begynt. Du skal vaere sterk, men ikke muskuløs.

Det er alle disse kravene om alt man må vaere for å ha en sommerkrop­p, som bare blir for dumt. Er det juni, juli eller august og du har en kropp, noe du har fordi alle mennesker har en kropp, ja da har du en sommerkrop­p.

Ferdig med den saken!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway