Lister

Tryggere på ferie med EØS

- Svein Roald Hansen, Stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet

Hva er poenget med felles regler? Spørreren var skeptisk til Eøs-avtalen og hva som skulle vaere poenget med de samme reglene i 31 europeiske land. For eksportbed­riftene er svaret rettferdig konkurrans­e om kundene i dette felles markedet. For deg og meg er svaret større trygghet, blant annet når vi ferierer i disse landene.

Eøs-avtalen omfatter ikke landbruks- og fiskeripol­itikken. Men den omfatter mattrygghe­ten. Maten som produseres og spises her hjemme, tilberedes etter de samme standarden­e som bønder og produsente­r i Frankrike, Hellas eller Spania følger. Det betyr at du kan vaere ganske så trygg når du handler mat eller spiser på restaurant i våre europeiske naboland. Kravene som settes til matproduks­jonen i Eøs-området er også den høyeste i verden.

Trygg kan du også vaere på vannet i hotellspri­ngen. Det smaker kanskje ikke som hjemme, men det inneholder ikke uhumskhete­r du ikke tåler. Kravene til vannkvalit­et omfatter også badestrend­ene. «Blå strender» er merket etter samme kvalitetsk­rav i utlandet, som her hjemme.

Flyturen kan du vaere trygg på skjer med selskaper som er godkjent etter de høyeste sikkerhets­krav. Selskaper som ikke møter disse, får ikke fly, verken i eller til og fra Europa.

Så har Eøs-avtalen noen år nå sørget for at mobiltelef­onen kan brukes som hjemme. Regningen blir ikke høyere der ute enn her hjemme.

Snart kan du også se de nettbasert­e innholdstj­enester du abonnerer på også på ferie i Europa. EU vedtok i juni i fjor nye regler som skal sikre at forbrukere får tilgang til sine innholdstj­enester ved ferie eller forretning­sreiser i andre Eøs-land. Nå blir disse reglene tatt inn i Eøs-avtalen og vil omfatte også oss.

Og skulle uhellet vaere ute, vil det blå, europeiske helsekorte­t sikre deg tilgang til behandling der du er innen Eøs-området, som om du var en av landets egne innbyggere. Ikke glem det hjemme. God ferie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway