Lister

Bokorm i rett element

Betty Hansen har elsket å lese siden hun var liten, så jobben på Farsund Libris passer henne ypperlig.

- Av Hedda Ovidia Stølen

Betty Hansen elsker å lese. Sommerjobb på bokhandel passer derfor perfekt.

– Jeg trives utrolig godt her, både på grunn av menneskene jeg møter og at jeg får jobbe med noe jeg liker, forteller Betty Hansen. 21-åringen står bak skranken på bokhandele­n Farsund Libris, stedet hun har hatt fast sommerjobb siden hun begynte som niendeklas­sing.

– Heldigvis for meg har jeg fått muligheten til å jobbe her i syv år, og det har laert meg mye, mener hun.

HANSEN HAR vaert interesser­t i bøker og lesing så lenge hun kan huske. Det begynte først da hun som barn leste de gamle bøkene i «Gulltopp» og «Bobbseybar­na» serien og ble hektet, og siden da har hun vaert solgt. Da hun dermed som fjortenåri­ng måtte finne et sted å jobbe på utplasseri­ng gjennom skolen var valget enkelt.

– Jeg tenkte at Farsund Libris ville passe meg fint, fordi bokhandler var noe jeg kunne tenke meg å bli, fortsetter hun. Selv om det ikke er bokhandler hun endte opp med å velge, mener hun fremdeles jobberfari­ngen kommer godt med i karrièreve­ien hun har valgt.

– Nå studerer jeg for å bli lektor med hovedfag i norsk, så da er det ikke dumt med erfaring innen lesing, for det blir det mye av, smiler hun.

SOM LAERER satser hun på å kunne øke interessen for bøker til sine elever.

– Jeg tror at alle som ikke har funnet gleden med å lese bare ikke har funnet den rette boken ennå. Det er en bok der ute for hver eneste en, mener hun, som innrømmer at hun merker at mange foretrekke­r det digitale fremfor papir.

– For min del er det noe helt spesielt med å kunne holde i boken, og så er det ikke like slitsomt for øynene. Heldigvis er det fremdeles mange som tenker slik som jeg, fortsetter hun.

I JOBBEN på bokhandele­n er Hansens hovedoppga­ve å hjelpe kunder med å finne akkurat den boken de ønsker. Noen ganger er de besøkende på utkikk etter en spesifikk bok, men andre ganger blir det hennes oppgave å finne noe hun tror de vil like.

– Det første jeg pleier å spørre om er hva de har lest tidligere, slik at jeg kan få en idé av hva de vil like og ikke like. I tillegg er det viktig å vite hva slags sinnsstemn­ing kunden er i. Det kan vaere at en bok passer til personen, men bare ikke situasjone­n personen er i akkurat da, fortsetter hun.

SELV HAR hun denne sommeren bestemt seg for å ta fatt i litt lettere lesestoff nå som hun har fri fra den tunge faglittera­turen på universite­tet. – Akkurat nå leser jeg en bok som heter «Plukk Selv», som handler om sanking og det å bruke det man finner i naturen. Den kjøpte jeg faktisk etter at en kunde kom innom og spurte etter den selv, så man kan si at inspirasjo­nen går begge veier, fortsetter hun.

DET SIER seg selv at det å ha lest mye er en fordel i jobben på bokhandele­n, men om det er noen bøker Hansen ikke har lest finner hun fort ut av en løsning.

– Jeg er god på de sjangerne jeg liker best, mens mine medarbeide­re har masse kunnskap innenfor andre sjangere. På den måten dekker vi veldig bredt, slik at vi kan finne det beste til kundene, mener hun, som skal jobbe nesten hver dag ut sommeren.

– Det er ikke noe problem for meg å jobbe her, og jeg satser på at jeg får fortsette så lenge de har bruk for meg, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? Betty Hansen har alltid likt bøker, og trives derfor godt i jobben på bokhandele­n.
Betty Hansen har alltid likt bøker, og trives derfor godt i jobben på bokhandele­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway