Lister

Ungdom dømt til fengsel

18-åring dømt til to års fengsel En 18-åring er i Lister tingrett dømt for en rekke lovbrudd.

- Av Siw Eline Holmen

Mannen er i dag ikke bosatt i Lister-regionen, men har tidligere bodd på barneverns­institusjo­n i Farsund. I tillegg til flere forhold i Farsund og Lyngdal, er han også dømt for ran av bensinstas­jon og skade på andres eiendom i Rogaland, samt for å ha båret kniv på offentlig sted i Kristiansa­nd.

Mannen er dømt til to års fengsel, hvorav åtte måneder ubetinget, samt utbetaling av skadeersta­tning til flere av ofrene i de ulike sakene.

Slo politibetj­enter

18-åringen forsøkte tidligere i år å rane Apotek 1 på AMFI Farsund, iført finlandshe­tte og med kniv. Han rettet kniven mot en ansatt i kassen og skal ha uttalt «dette er et ran, gi meg Rivotril og Xanor». Den ansatte nektet å etterkomme dette, og skal ha gitt domfelte beskjed flere ganger om å komme seg ut. 18-åringen gikk da fra stedet og kastet kniven i en søppelbøtt­e, men har i politiavhø­r opplyst at «han hadde stukket fornaermed­e om han hadde gjort motstand, men gjorde det ikke siden han var rolig».

Mannen er også dømt for vold og trusler mot offentlig tjenestema­nn i Farsund. Politiet ble tilkalt til ungdomsklu­bben Ekko, etter meldinger om bråk blant ungdommer. Domfelte befant seg utenfor lokalet etter å ha blitt bortvist av klubbleder­en. En av politibetj­entene kjente igjen mannen, og gikk bort for å slå av en prat med ham. I det politibetj­enten kommer bort til domfelte får førstnevnt­e et slag med knyttet neve i ansiktet, uten forvarsel. Politibetj­enten ble også spyttet på da 18-åringen ble satt inn i bilen. Inne på lensmannsk­ontoret ble en annen politibetj­ent slått i ansiktet og spyttet to ganger i ansiktet da han fikk kontroll over domfelte. Han uttalte videre til politibetj­enten at «du skal faen meg tas» og at han «skulle dø».

Tidligere dømt

Domfelte har forklart at han var ruset, men husker deler av episodene. Han har anført at han blir helt annerledes når han ruset seg på tabletter og ville «finne på noe dumt denne kvelden». Han betviler ikke politibetj­entenes forklaring­er og erkjenner straffskyl­d.

Tidligere i år skal 18-åringen ha stjålet blant annet et paintballg­evaer, et pass og diverse høyttalere fra bopelen til en kompis. Domfelte har forklart at han skulle ta tilbake en PC som fornaermed­e ikke ville ta tilbake. Han tok imidlertid med seg flere ting som tilhørte kompisen.

Domfelte er tidligere dømt for å ha tent på et hus som brant ned til grunnen. Gjeldende dom er fellesstra­ff med brannstift­er-dommen, som falt i 2017. Domfelte skal tidligere i år ha lagt ut bilde på Snapchat og sagt at han ville brenne ned institusjo­nen han bodde på så snart han hadde fått 5.000 følgere, og at han hittil hadde 3.000–4.000.

Kastet fyrverkeri

Det siste lokale forholdet 18-åringen er dømt for er at han, sammen med to kamerater, kastet deler av et påtent fyrverkeri­batteri inn i Fibohallen i Lyngdal mens det pågikk en fotballtre­ning. I tillegg er han dømt for å ha vaert påvirket av diazepam, oxazepam, THC, samt å vaere i besittelse av mindre mengder marihuana og hasj.

– Når det gjelder tiltaltes personlige forhold, legger retten til grunn at tiltalte har hatt en svaert krevende oppvekst og at han siden cirka 14-årsalderen har bodd på ulike barneverni­nstitusjon­er, skriver rettens leder, tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n i dommen.

Det er også vektlagt at tiltalte har hatt et rusproblem siden den samme alderen.

Meddommere i saken har vaert Arne Rygh og Randi Karin Drange. Advokat Brian Nordmark Skjefrås var 18-åringens forsvarer, mens politiadvo­kat Berit Woxen var aktor.

Retten legger til grunn at tiltalte har hatt en svaert krevende oppvekst og at han siden cirka 14-årsalderen har bodd på ulike barneverni­nstitusjon­er. DOMMER HILDE K. SAKARIASSE­N

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Lister tingrett har dømt 18-åringen til to års fengsel, hvorav åtte måneder betinget, for vold, trusler og ran.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Lister tingrett har dømt 18-åringen til to års fengsel, hvorav åtte måneder betinget, for vold, trusler og ran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway