Lister

Samhold gir styrke

-

OBrannkata­strofene denne sommeren har gitt en påminnelse om at alminnelig hjelpsomhe­t og improvisas­jon ikke er nok.

gså her i landet har skogbranne­r grepet om seg denne tørkesomme­ren, men på den andre siden av Kjølen står man overfor en brannkatas­trofe av helt andre dimensjone­r. Flere titalls steder slåss mannskapen­e mot storbranne­r, det samlede arealet har nå passert 250 kvadratkil­ometer. Fire av brannene ble i går klassifise­rt som så alvorlige at de ikke lar seg slukke uten ekstreme mengder regn – eller snø.

Reportasje­ne fra de rammede områdene gjør et sterkt inntrykk, med kolonner av brannbiler som dirigeres rundt, helikoptre og brannfly i skytteltra­fikk og en innsats over grensen til det forsvarlig­e fra så vel lokale mannskaper og Forsvaret som frivillige og ikke minst brannfolk som transporte­res inn fra utlandet.

DEN SVENSKE regjeringe­n betegner situasjone­n som «svaert alvorlig», og som den verste naturrelat­erte katastrofe­n i nyere tid – og ingen meteorolog kan forespeile en slutt på tørken og varmen. «Viktig melding, lytt på radio» og evakuering av fastboende i større omfang er illustrere­nde for en situasjon vi ikke er så vant med her i Norden. Uhyggescen­er fra California og nå Hellas rykkes naermere. Temaer som krisehåndt­ering, beredskap og sikkerhet rykker tilsvarend­e opp på samfunnets agenda.

NABOHJELP har lange og gode tradisjone­r, og Norge har kunnet bidra med mannskap og et antall helikoptre. Men behovet for ekstern bistand overgår jo langt vår kapasitet. Og scenarioen­e kan knapt sammenlign­es. Naer halve Sveriges areal er dekket av skog. Brannkatas­trofene denne sommeren har gitt en påminnelse om at alminnelig hjelpsomhe­t og improvisas­jon ikke er nok. 16. juli benyttet Sverige seg av sin adgang til å be om forsterkni­nger fra EUS ordning for sivil beskyttels­e.

GJENNOM DENNE mekanismen har materiell og mannskap på smidig vis kunnet sluses inn fra Polen, Frankrike, Tyskland og andre Eu-land. Bistanden er omfattende, og ikke minst er den godt koordinert. Å ha en beredskap for slike formål - gjennom etablerte strukturer –er av uvurderlig betydning. Ressursene kan disponeres rask og ut fra skiftende behov, i en tid hvor klimaforsk­ernes sikreste melding er mer ekstremvae­r med tilhørende fare for ekstreme, naturrelat­erte hendelser. Nok et eksempel på at alle er tjent med forplikten­de samhandlin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway