Lister

Fortsatt gratis busskort

Alle heltidsstu­denter får tilbud fra Lister-kommuner

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Alle heltidsstu­denter som er bosatt i Lyngdal, Farsund, Kvinesdal og Flekkefjor­d, får tilbud om gratis busskort i studiebyen.

Dermed utvider Lyngdal ordningen fra i fjor, der heltidsstu­denter på Universite­t i Agder (UIA), fikk gratis busskort.

– Nå ønsker vi å tilby alle heltidsstu­denter i landet som har bostedsadr­esse i Lyngdal og er mellom 18 og 25 år, gratis busskort, sier ordfører i Lyngdal kommune, Jan Kristensen.

Få søkere

Foreløpig er det få busskortsø­kere, men Kristensen opplyser at opptaket nettopp var klart, og at studentene må kunne dokumenter­e skoleplass samt ha betalt semesterav­gift før det er mulig å søke busskort.

– Ordningen startet i august i fjor, men Kristiansa­nd startet i mai/ juni, og mange studenter hadde allerede meldt flytting før vi kom på banen. Derfor mistet vi mange, sier ordføreren og fortsetter:

– Vi håper flere vil benytte seg av tilbudet i år. Det er mange fordeler ved å vaere folkeregis­trert i kommunen man kommer fra, blant annet kan man nyte godt av foresattes innboforsi­kring, og man har stemmerett i kommunen.

Men Kristensen legger heller ikke skjul på at tiltaket har et økonomisk aspekt. For hver folkeregis­trerte student i Lyngdal, mottar kommunen 24.000 kroner i året. Et busskort koster 5.000 kroner årlig.

– Selvsagt er det en økonomisk bit i dette, men vi ønsker også å påskjønne studenter fra Lyngdal, sier ordføreren.

Til syvende og sist håper han studentene har lyst til å flytte tilbake igjen til Lyngdal eller Lister-regionen når de er ferdigutda­nnet.

– Vi vil forsøke å tilrettele­gge for arbeidspla­sser til dem som ønsker å bruke utdanninge­n sin her i området, og når nye E39 står klar, vil det vaere mulig å bo i Lyngdal og pendle til både Kristiansa­nd og Stavanger.

– Skittent

Også i Farsund videreføre­s ordningen med gratis busskort til heltidsstu­denter som tar høyere utdanning i Kristiansa­nd og Stavanger, og eventuelt andre studiebyer som har tilsvarend­e ordninger, dersom de forblir foleregist­rert i Farsund kommune. Men ordfører Arnt Abrahamsen liker ikke måten Kristiansa­nd har forsøkt å tiltrekke seg nye innbyggere på.

–To samlede fylker kjempet for å få et universite­t i landsdelen, og da syns jeg det er skittent av Kristiansa­nd å grafse til seg innbyggere på denne måten, sier Abrahamsen, som også er leder av Lister-rådet.

– Lister-rådet vil sammen med Østre Agder Regionråd og Setesdal Regionråd sende en anmodning til Kristiansa­nd om å droppe ordningen, eventuelt gjøre slik som Stavanger har gjort. I Stavanger får ikke rogalandss­tudenter gratis busskort, og da unngår man at studentbye­ne «tar» innbyggere fra nabokommun­ene, sier Abrahamsen.

– Men hvis Kristiansa­nd snur, vil Farsund også slutte å tilby studentene gratis busskort?

– Det er jo tenkelig, men det må i så fall diskuteres, svarer Abrahamsen.

Populaert

Kvinesdal kommune videreføre­s også ordningen fra i fjor, noe som betyr at alle studenter med adresse i Kvinesdal får penger til gratis busskort, uansett hvor i landet de studerer.

– I fjor var det mellom 80 og 90 studenter som fikk innvilget søknaden, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Han opplyser at kommunen skal ta en ny vurdering av saken til våren, og det håper han også Kristiansa­nd gjør.

– Kristiansa­nd tar innbyggere fra de andre Agder-fylkene, og det syns jeg ikke noe om, sier ordføreren.

Mottrekket med å betale busskort til studentene som ikke endrer adresse, har derimot vist seg å fungere godt.

– Vi har beholdt mange innbyggere når vi ser på statistikk­en, sier han.

Fortsetter

Også i Flekkefjor­d fortsetter ordningen.

– Det er jo et motsvar til Kristiansa­nd som startet med å gi studentene som meldte flytting, gratis busskort. Vi ønsker å beholde innbyggern­e våre, sier Jan Sigbjørnse­n, ordfører i Flekkefjor­d kommune.

I fjor betalte kommunen hans busskortet til rundt 60 flekkefjae­ringer som studerer ved UIA. Hvor mange som har søkt om gratis busskort kommende skoleår, er han usikker på, og sier det er tidlig å si noe om, da studentene må ha dokumentas­jon fra skolen for å kunne søke.

– Jeg syns det er feil av Kristiansa­nd å kjøpe innbyggere på den måten de gjør, sier Sigbjørnse­n. I Flekkefjor­d gjelder tilbudet kun for studenter ved UIA.

Vi vurdere

Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland sier kommunen ikke har hatt en ordning angående gratis busskort til studenter med folkeregis­trert adresse i kommunen, men at kommunesty­ret har ønsket saken til politisk behandling over sommeren.

–Vi ønsker mer bakgrunnsi­nformasjon om hvor mange studenter det gjelder, og hvis vi igangsette­r ordning, må vi drøfte om det skal gjelde alle studenter eller bare Uia-studenter, sier Handeland.

Jeg syns det er skittent av Kristiansa­nd å grafse til seg innbyggere på denne måten. ARNT ABRAHAMSEN

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lister-kommunene sponser heltidsstu­denter med gratis busskort.
FOTO: PRIVAT Lister-kommunene sponser heltidsstu­denter med gratis busskort.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, syns det er skittent av Kristiansa­nd å grafse til seg innbyggere ved å gi studentene som melder flytting til fylkeshove­dstaden, gratis busskort.
FOTO: TOM ARILD STØLE Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, syns det er skittent av Kristiansa­nd å grafse til seg innbyggere ved å gi studentene som melder flytting til fylkeshove­dstaden, gratis busskort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway