Lister

Frykter for byggeog trelastbra­nsjen

-

Den tørreste sommeren siden 1947 har ført til at skogsmaski­ner får ikke hugge tømmer. Det kan få følger for trelast- og byggebrans­jen.

– Det eneste som kan hjelpe på situasjone­n fremover er regn. Når maskinene ikke kan kjøre ut i skogen for å hugge og transporte­re tømmer til trelastvir­ksomhetene, betyr dette også at det på sikt vil bli mindre trelast til byggebrans­jen. Med skogbranne­ne som pågår i Sverige og helt øst på Østlandet, er det allerede veldig lite tømmer og virke til sagbrukene. Jeg frykter mange byggeprosj­ekter som alt er på etterskudd kan bli ytterliger­e forsinket fordi det blir manko på trevirke, sier John Anker Telhaug ved Eikås sagbruk.

I likhet med en rekke andre som lever av det det naturen leverer, har ekstremvae­ret de to siste årene skapt store utfordring­er også for skogeierne og trelastbed­riftene. Mens 2017 var et av de våteste årene som har vaert registrert siden offisielle målinger ble registrert på slutten av 1800-tallet, har årets tørkesomme­r ført til ekstrem skogbrannf­are.

Dette får igjen konsekvens­er for dem som lever av skogen. Ikke minst har vaer kontrasten­e dette året vaert enorme. Fra en snørik og kald vinter i januar, februar til langt ut i mars, til svaert lite nedbør og nye varmerekor­der fra midten av mai og frem til nå.

– I vinter og vår hadde vi svaert lite tømmer å sage, men utover på forsommere­n og sommeren fikk vi fylt opp råvarebeho­ldningen vår. Slik situasjone­n er nå har vi nok tømmer til full produksjon i to måneder. Der etter er jeg redd for at vi må trappe ned dersom skogsmaski­nene ikke snart kan kjøre ute i skogen igjen. Det vil igjen føre til permitteri­nger hos både oss og de som driver i skogen, som igjen kan føre til at byggherren­e får problemer med å fullføre prosjekten­e sine innen avtalt tid, mener Telhaug.

 ??  ?? Daglig leder John Anker Telhaug ved Eikås Sagbruk frykter mangel på tømmer på grunn av skogbrannf­aren også kan ramme sagbrukene.
Daglig leder John Anker Telhaug ved Eikås Sagbruk frykter mangel på tømmer på grunn av skogbrannf­aren også kan ramme sagbrukene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway