Lister

Fokus på asylproses­sen

Arrangemen­tet RØST går av stabelen 1. august i Rådhuspark­en. Målet er å sette fokus på asylproses­sen og hva den gjør med mennesket.

- Av Camilla Klungland Ousdal

Bak RØST står en frivillig, engasjert gjeng bestående av Christina Møller, Silje Refsnes, Anne Ødegård, Kristin Fredriksen, Lorraine Nissen Bertnsen, Hanne Braathen og Ibrahim Najati.

Gjengen ville gjøre noe for å hjelpe unge, enslige asylsøkere som sitter å venter opptil årevis på svar om oppholdsti­llatelse i landet.

– Vi følte oss maktesløse rundt situasjone­n for de som må vente på svar. Vi følte også at folk ikke var klar over hvordan dette er for de menneskene som må igjennom dette. Vi vil få dette ut til folk, sier Refsnes.

ARRANGEMEN­TET BYR på matserveri­ng, konserter, appeller, stands, utstilling­er, og alt er gratis. Gjengen vil bruke anledninge­n til å spre mer kunnskap rundt asylproses­sen.

– Navnet RØST kommer av at vi ønsker å vaere en stemme for enslige, mindreårig­e asylsøkere. Dette er ikke et politisk opplegg, men for å opplyse folk, sier Ødegård.

– Når du venter på svar, kanskje i årevis, så er man i en situasjon hvor man ikke faller til ro. Det er vanskelig å starte et liv når du ikke vet som skjer med asylproses­sen, sier Refsnes.

Gjengen håper mange mennesker vil møte opp til arrangemen­tet RØST. FLERE AV DE som står bak RØST, reiste til Paris tidligere i sommer for å treffe igjen ungdom som hadde bodd på mottak her i området. Etter å ha fått avslag på oppholdsti­llatelse i Norge, flyktet ungdommene videre til Paris.

– Mange velger heller å flykte til et nytt land fremfor å reise tilbake til hjemlandet. Det er tøffe forhold på flukt. En av dem bodde i Norge, og etter å ha fått avslag her, har han bodd ute i Paris i fem måneder, forteller Ødegård.

– Det sier litt når de velger å bo på gata fremfor å reise hjem. Det oppleves håpløst for oss når ikke vi kan gjøre noe for dem, sier Fredriksen.

RØST startet som kun et arrangemen­t, men ved nye ideer og engasjemen­t førte det til at gjengen opprettet RØST som frivillig organisasj­on. De ønsker å jobbe videre med dette.

– Vi får positiv tilbakemel­ding på det vi driver med her, sier Møller.

– De ungdommene som vi jobber for syns også det er kjempeposi­tivt med RØST. De hjelper til med dugnadsarb­eid, sier Refsnes.

MIRWAIS Dawletzai og Sherifulla­h Niazi syns det er bra med RØST sitt arrangemen­t. Dawletzai er fra Afghanista­n. Han har vaert nesten tre år i Norge og han fikk svar om oppholdsti­llatelse i 2016. Tidligere bodde han i bofellessk­apet i Kvås. I dag bor han i leilighet i Lyngdal og har jobb. Han håper RØST kan hjelpe til at flere forstår asylsøkere.

– Mange skjønner ikke hvorfor vi kommer til Norge. Jeg håper folk kan forstå hvorfor vi kommer hertil, og at folk kan forstå hvordan vi har det, sier Dawletzai.

Niazi fikk oppholdsti­llatelse for to uker siden. Han ventet tre år på svar.

– Det er vanskelig å vente på svar. Det vanskeligs­te er å bo på mottak og gå og vente hele tiden. Det er masse stress, sier Niazi.

 ??  ?? Kristin Fredriksen (øverst til venstre), Emma Emilie Møller, Christina Møller, Anne Ødegård, Silje Refsnes, Mirwais Dawletzai (nederst til venstre) og Sherifulla­h Niazi ser frem til 1. august da arrangemen­ter RØST går av stabelen i Rådhuspark­en.
Kristin Fredriksen (øverst til venstre), Emma Emilie Møller, Christina Møller, Anne Ødegård, Silje Refsnes, Mirwais Dawletzai (nederst til venstre) og Sherifulla­h Niazi ser frem til 1. august da arrangemen­ter RØST går av stabelen i Rådhuspark­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? RØST besøkte ungdom i Paris tidligere i sommer.
FOTO: PRIVAT RØST besøkte ungdom i Paris tidligere i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway