Lister

Trofast turistvert

Vekter Salvesen er trofast på plass også i sommer Farsunds vekter Elin Salvesen er på plass i sin tjuetredje sommer og Lister har vaert med på vandring. Treffer faerre besøkende i gjestehavn­en

- Av Victoria Becker Meberg

Elin Salvesen har gjort klar den velkjente tralla med ferske rundstykke­r og brosjyrer fra turistkont­oret. Hun gjør seg klar til å dele det ut til båt- og bobilturis­tene i byen. Regionavis­en Lister har fått bli med på vandringen.

– Det er vekteren med rundstykke og informasjo­n, roper hun mens hun går langs bryggekant­en.

SALVESEN HAR vaert Farsunds vekter i tjuetre år nå, og det er like stas hvert år. Hun forteller at dette er hennes store lidenskap og at hun er heldig som får ta imot gjestene på denne måten hver sommer.

Det er mange gjenganger­e i båthavna og det tar ikke lang tid før Salvesen hilser på et ektepar hun kjenner igjen hvert år. Søren og Wencke Abrahamsen fra Flekkefjor­d har kommet til Farsund i sytten år med båten og er godt vant med at vekteren kommer på besøk.

– Vi trives veldig i Farsund og Elin gjør en strålende jobb. Hun er helt fantastisk, sier Wencke.

Søren er enig i det kona sier, men konstatere­r at antall båter i gjestehavn­a minsker og minsker.

– Det er veldig rart det der. Jeg husker da havna ble kåra til årets gjestehavn, da var det helt fullt her. Nå er det jo ikke båter igjen. Når vi kom inn på kapernatta var vi redd for å ikke få plass med båten, men vi kunne jo legge oss hvor vi ville.

DET ER FLERE båtturiste­r som har lagt merke til at det er faerre båter i havna og de deler ofte denne observasjo­nen med byens vekter, som kommer hver dag. Da svarer hun enkelt og greit: Jeg vet det, vi har plass til mange flere.

–Jeg var med på å gjøre havna til årets gjestehavn noen år tilbake, og jeg håper den kan bli det igjen snart. Jeg vet i hvert fall at den dagen vi begynte å ta betaling for å ligge her, så gikk det rundt hos de svenske seilerne at nå er Farsund ut, forteller Salvesen.

Hun mener ikke at båtene forsvant fordi de ikke vil betale, men at ordningen før var så unik og det viste en raushet til de besøkende som de satt veldig pris på. Videre sier hun at miljøet med båter i havna er veldig fint å se på, og det viser at folk kommer fordi vi betyr noe og at her er det fint å vaere.

Hun vet at dette vil bli evaluert etter sommeren, og gleder seg til å se hva politikern­e kommer fram til. Det er ingen tvil om at byen har plass til flere, og Salvesen går mer enn gjerne innom flere båter langs sjøen. Hun stopper innom alle som ligger langs kaia og slår av en prat. Da er det klart at den daglige runden tar litt tid.

VI ER KOMMET til den siste båten for dagen som skal få rundstykke­r og vekteren kjenner dem igjen øyeblikkel­ig og presentere­r dem som sine danske venner. Ole Jakobsen og Inger Lise Nilsen fra Danmark har vaert med båten i Farsund

mange ganger de siste årene. Paret fra Danmark er midt i frokosten og da passer det perfekt at det kommer en vekter med rundstykke­r. De syns det er veldig unikt.

Etter besøket i gjestehavn­a går turen videre til bobilcampe­n på Farøy. Salvesen triller på tralla gjennom torvet, og stopper i skyggen av og til. I denne sommervarm­en blir hun fort varm i den store drakten.

– Jeg kunne kjørt bil til Farøy, men da er jeg ikke synlig for hverken turistene eller de lokale. Det er viktig at folk blir møtt med et smil. Noe av det gøyeste som fins er å ta i mot folk.

Hun går med tralla mitt i veien og vinker til alle forbikjøre­nde. Hilser på alle hun passerer, bekjente og ukjente, nordmenn og tyskere.

” Turistene ønsker en plass som ikke er som alle andre. ELIN SALVESEN, FARSUNDS VEKTER

NÅR EINAR fra Stavanger åpner bobildøra kan han fortelle at han har pratet med vekteren før. Han har kommet hit med bobilen siden 2013 og når han viser Salvesen framsiden av bilen hvor han har «kastet anker» utbryter hun: «Jeg husker deg!»

– Gjestfrihe­t er så ufattelig viktig. Turistene ønsker en plass som ikke er som alle andre. En plass som er raus og tar gjestene i mot. Når de opplever det, da kommer de tilbake, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? Flere av de besøkende i gjestehavn­a i farsund er gjenganger­e, og vekter Elin Salvesen treffer stadig på kjentfolk - her et dansk ektepar hun har møtt flere ganger tidligere.
Flere av de besøkende i gjestehavn­a i farsund er gjenganger­e, og vekter Elin Salvesen treffer stadig på kjentfolk - her et dansk ektepar hun har møtt flere ganger tidligere.
 ??  ?? Einar fra Stavanger forteller at han har snakket med Elin Salvesen ved tidligere besøk.
Einar fra Stavanger forteller at han har snakket med Elin Salvesen ved tidligere besøk.
 ??  ?? Det er ikke bare i gjestehavn­a vekter Salvesen er rundt med trallen, hun går også innom bobilcampi­ngen. .
Det er ikke bare i gjestehavn­a vekter Salvesen er rundt med trallen, hun går også innom bobilcampi­ngen. .
 ??  ?? Vekteren slå av en prat med alle som ønsker.
Vekteren slå av en prat med alle som ønsker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway