Lister

I den forbindels­e har det gått opp for meg, etter 20 år på kloden, at fotballfol­k faktisk har én glede mer enn meg i livet.

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Klara Stautland (21) har sommerjobb i Sparebanke­n Sør i Lyngdal.

21-åringen fikk tilfeldigv­is jobben da hun var 16, og det som i utgangspun­ktet kun var snakk om én sommer, har nå blitt til seks.

– Jeg var tilfeldigv­is oppe og spiste jordbaer og is sammen med han som var banksjef den gang, Kenneth Igland. Hun som skulle hatt sommerjobb her, var syk, og jeg ble spurt om jeg ville ha jobben, sier Klara Stautland, som siden den gang har beholdt jobben i banken i Alleen.

ARBEIDSOPP­GAVENE HENNES er knyttet til det som kalles dagligbank, altså det meste som ikke har med lån og forsikring­er å gjøre.

– Jeg gjør det som kan ta lang tid for dem som jobber med lån og forsikring å gjøre, sier hun og utdyper:

– Det kan for eksempel dreie seg om nettbank, innskudd og uttak av penger og å åpne konti. Jeg henviser og anbefaler også rådgivere innenfor lån og forsikring.

Bankens kunder er i alle aldre, og Stautland forteller at det mange trenger mest hjelp til, er knyttet til nettbank og hva de skal ta med seg av papirer før de skal snakke med lån- eller forsikring­srådgivern­e i banken. Noen eldre har ikke bankkort, og da må de innom banken for å få ut kontanter. De yngste kundene kommer ofte innom for å hente bursdagsga­ve eller tømme sparebøsse­n. Nå i sommermåne­dene er det også mange som trenger hjelp til å finne ut av maskinene for uttak av fremmed valuta.

– Danske kroner og amerikansk­e dollar kan man selv ta ut i automaten her inne i banken, i bankens åpningstid­er. På utsiden er det mulig å ta ut euro, og da også utenfor åpningstid­ene. Svenske kroner og britiske pund bestiller vi inn, sier sommervika­ren. DET HUN SETTER mest pris på i jobben, er å kunne slå av en prat med kundene. – Jeg er litt selskapssy­k, og hvis det ikke er travelt på jobb, har man jo ekstra god tid til å kunne slå av en prat, og det er veldig trivelig. Jeg syns jobben er kjempegrei, smiler hun.

For tiden studerer hun reiselivsl­edelse på Norges Hotellhøgs­kole i Stavanger, og til høsten tar hun fatt på sitt siste år på bacheloren.

– Vi har noen økonomifag på studiet samt en del ledelses- og reiselivsf­ag, forteller hun.

Hun kan i utgangspun­ktet godt tenke seg å jobbe i bank i fremtiden, men forteller at det er en bransje i stor utvikling, og at maskiner og teknologi overtar mer og mer. Blant annet har nettbanken overtatt mange av arbeidsopp­gavene til bankansatt­e.

– Fremtidsme­ssig er det kanskje en litt usikker jobb. Det er enkelte ting man ikke kan gjøre i nettbanken, og som man dermed må innom banken for å få hjelp til, men det er ikke mye, sier Stautland og legger kjapt til:

– Maskinene teller jo til og med mynter og sedler. Det er først når maskinene går i stykker, man må telle manuelt.

Sommervika­riatet i banken varte i utgangspun­ktet frem til fredag i forrige uke. Da hadde hun jobbet hver dag siden 18. juni.

– Men muligens blir det noen ekstravakt­er frem til jeg starter på skolen igjen 20. august. Vi får se, avslutter hun.

 ??  ?? Klara Stautland trives godt i jobben.
Klara Stautland trives godt i jobben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway